Kaasmakerij bij Abdij Koningshoeven

In samenwerking met kaasboerderij ‘De Ruurhoeve’ in Hoogeloon wordt momenteel een kaasmakerij opgestart bij Abdij Koningshoeven. De kelders onder de bibliotheek zijn klaargemaakt om daar de kazen langere tijd te laten rijpen. Twee van de voormalige werkhuizen tussen abdij en brouwerij ondergaan een metamorfose tot kaasmakerij en tot ruimte om de kaas te laten rijpen.

De kaasmakerij gaat biologische kaas en geitenkaas produceren. “Onze eigen bouwploeg is nu bezig een scheiding te maken tussen de pekelruimte en de bovengrondse opslag”, aldus prior Isaac, die zelf bij het kaasmaken betrokken is. “De cementvloeren zijn gestort. Na de bouwvakvakantie kan er dan een tegelvloer in aangelegd worden die hitte, loog en zuurbestendig is. Als die klaar is, kunnen we beginnen met de opbouw van de apparatuur. We gaan deels geitenkaas produceren, omdat een biologische geitenboer een deel van ons land pacht en dan hou je de voedselketen kort. Deels zullen we ook biologische koemelkkaas gaan maken. Hebben we dat proces goed in de vingers dan zullen er variaties met kruiden komen, maar dat is toekomstmuziek.”

Bron: Abdij Koningshoeven