Carnaval

Geplaatst op

in de categorie

Aanstaande weekend is het weer carnaval. En bij carnaval hoort bier. Tijdens carnaval wordt er ongeveer 7,5 miljoen liter bier gedronken.1 Gemiddeld drinkt een carnavaller 25,8 biertjes. Maar het maakt wel uit of je een Limburger (35,8 biertjes), Brabander (31,2 biertjes) of import (18,8 biertjes) bent volgens een onderzoek van Feestkleding365.nl uit 2012 . Van dat onderzoek is ook een infographic gemaakt, welke hieronder staat.

Uit de infographic zijn ook andere verschillen op te maken tussen Brabanders, Limburgers en import. 27,8% van de import tijdens carnaval meldt zich ziek na de carnaval, in tegenstelling tot Brabanders (12,8%) en Limburgers (0,5%). Ook het percentages vreemdgangers verschilt. Van de Brabanders gaat 22,1% vreemd, van de import 15,8% en de braafste zijn de Limburgers (5,9%).

Carnavalgadgets van biermerken
Gulpener handschoen voor de carnaval (2014)Voor de carnaval komen biermerken ook met acties. Gulpener geeft voor de carnaval bij aankoop van een krat Gulpener bier een paar gratis Gulpener handschoenen weg. De handschoenen hebben speciale vingertoppen waardoor klanten de smartphone kunnen blijven bedienen. (De actie geldt alleen voor de Jan Linders en Plus supermarkten in het zuiden van het land. De actie is geldig zolang de voorraad strekt en kent dus een OP=OP!-claim.)

Bavaria bierscepter 2014Bavaria heeft de actie ‘drink als een prins‘. Daarvoor hebben ze een speciale Bavaria Bier Scepter ontworpen welke je tijdens de actieperiode krijgt bij aankoop van het bier in alle supermarkten in Limburg en Brabant. De scepter heeft een bekerhouder aan de bovenzijde waaruit gedronken kan worden. Aan de onderkant zit er een vakje voor bijvoorbeeld muntjes. Daarnaast is er de carnavalsplaat ‘Drink als een Prins’ opgenomen door de Gebroeders Ko en La Bamba.

Wat kost carnaval?
De Rekenkamer heeft in 2012 een uitzending gewijd aan wat carnaval kost. Een aantal facetten worden in de uitzending uitgerekend en toegelicht. Er wordt bijvoorbeeld een bedrijf bezocht dat mobiele toiletten verhuurt (er wordt tenslotte 7,5 miljoen liter bier gedronken wat er ook weer uit moet…). Ook verkopers van carnavalskleding doen vanzelfsprekend goede zaken. Er wordt jaarlijks zo’n 45 miljoen euro uitgegeven aan carnavalskleding door Brabanders en Limburgers.

Carnavalsonderzoek feestkleding365.nl 2012

1De Rekenkamer 2012
Feestkleding365.nl
Distrifood