Meer dan 50 bieren op Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival

Geplaatst op

in de categorie

Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival 2014PINT–regio Noord organiseert met medewerking van Stichting Centrummanagement Hoogeveen, de café’s Dégust, de Lekkernij, de Lijst, de Nachtwacht, Pand 3&40, de Pastoor en de Schout op 21 december voor de vijfde keer het vijfde “Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival” op het Plein Hoofdstraat-Noord in Hoogeveen. Omdat dit het enige bierfestival in Nederland is dat in hartje winter buiten wordt georganiseerd, is het een uniek festival waar bierliefhebbers uit het hele land en zelfs België en Duitsland op af komen.

De grote vraag is: wat kunnen we van het weer verwachten tijdens het vijfde Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival? Tijdens de vorige edities varieerde dat van min 9 graden tot plus 10 graden Celsius, van droog tot nat en windstil tot stormachtig. Ondanks al die onzekerheden blijft het festival zoals die was: dus een buitenfestival in hartje winter. Op het Plein Hoofdstraat Noord in Hoogeveen zullen weer 22 kramen in carré-vorm worden opgesteld en op het daardoor ontstane plein zal een overkapping worden geplaatst. Om de temperatuur beheersbaar te houden zullen een groot aantal terrasverwarmers worden geplaatst. Dat en de kerst- en winterdecoraties zorgen er voor dat er een soort “Weihnachtsmarktsfeer” wordt gecreërd dat wordt opgeluisterd met akoestieke live-muziek door leerlingen van de POPschool Hoogeveen.

Bieren uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en Frankrijk

Naast de deelnemende cafébedrijven die bieren uit Nederland, België en Engeland zullen tappen zullen 19 brouwerijen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk zullen zich (laten) presenteren op het festival. De brouwerijen, die zich zullen –laten- presenteren zijn uit Nederland: de 7 Deugden, Bax, Bierderie, Ceaux, Epe brouw Collectief, de Gulzige Gans, Huttenkloas, de Leckere, Maallust, Maximus, Mommeriete, de Rooie Dop, Sallandse Landbierbrouwerij, VandeStreek . Uit Duitsland komen: Eibau en Engel, terwijl Frankrijk wordt vertegenwoordigd door Brasserie Saint Germain, Brasserie Parisis en les Brasseurs de Lorraine. Net zo gevarieerd als het weer zal ook het aanbod van Kerst- en Winterbieren tijdens dit lustrumfestival zijn. De te proeven biertypes zijn ook heel divers van Glühkriek tot Imperial India Black ale, van blond tot quadrupel, van rye wine tot barley wine, van blond tot smoked porter en alles wat er verder tussen zit. Men kan kiezen uit meer dan 50 bieren.

Goede muziek en het goede doel.

Net als tijdens de twee voorgaande festivals zullen leerlingen van de POPschool Hoogeveen weer gratis de akoestische muziek verzorgen om geld in te zamelen voor het door hen gekozen goede doel. Dat doel is het Muzikaal Educatief Centrum Hoogeveen dat zich inzet om jonge talentvolle muzikanten te begeleiden en hen op weg te helpen om samen met anderen te musiceren, zoals bijvoorbeeld in een band.

Gezonde trek en de glazenspoelservice.

Brasserie de Lekkernij zal ook nu weer zorgen voor warme snert, broodjes worst enzovoort. Deze gerechten zijn verkrijgbaar tegen inlevering van festivalmunten. Zoals gebruikelijk bij de festivals van PINT–regio Noord is er ook nu weer een glazenspoelservice. Wanneer het glas leeg is kan het bij de glazenspoelservice worden omgeruild voor een schoon exemplaar.

De BOB en de nog geen 18-jarigen.

Om ook diegenen die nog moeten rijden en de jongeren die nog geen 18 zijn ook van de sfeer op het festival te kunnen laten genieten is er de BOB-shop waar frisdrank en alcoholvrij bier te verkrijgen is. Gebleken is dat dit in een grote behoefte voorziet.