Stadsbrouwerij De Koninck stelt culinaire bewoners voor

Stadsbrouwerij De Koninck stelt culinaire bewoners voor

De KoninckDe laatste maanden is er volop verbouwd en gewerkt op de brouwerijsite van De Koninck aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Terwijl de brouwers volop Bollekes brouwen, worden er rond de brouwzaal muren gesloopt en nieuwe ruimtes gecreëerd. In de zomer van 2015 opent de vernieuwde stadsbrouwerij en kan iedereen de brouwerij komen ontdekken. Maar je beleeft er meer dan de geneugten van het eigenzinnige De Koninck bier.

De totale oppervlakte van de site bedraagt 18.000 m2. Afgelopen zomer opende het pop-uprestaurant Summer Josephine’s in een verborgen binnentuin van de stadsbrouwerij en er werden al enkele kleinschalige evenementen, zoals Camping Gourmet, Modeste Bier Festival en Fils de La Palette, georganiseerd in de omliggende karaktervolle hangars. De Berchemse Kaasmeesters Van Tricht vonden in 2012 al onderdak in de stadsbrouwerij en momenteel wordt er plaats gemaakt voor slager Luc De Laet, chef Bert – Jan Michielsen, chocolatier Jitsk Heyninck en Tony Le Duc. De zomer dit jaar start bruisend!

De smaak van ’t Stad

Sinds 1833 worden de De Koninck bieren gebrouwen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen en zo is Brouwerij De Koninck de enige actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad. De Antwerpse brouwmeester Dennis De Potter staat al langer dan 20 jaar aan de roerstok en zorgt er samen met zijn team voor dat de De Koninck bieren in perfecte omstandigheden en met de beste ingrediënten gebrouwen worden.

De brouwerij is best fier op haar nauwe link met de stad Antwerpen en dat merk je ook aan de nieuwe verpakking. De Koninck brengt de smaak van ’t Stad: van ruige dokken en volle terrasjes, van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Heel de stad Antwerpen vervat in één flesje. Naast het Bolleke, oftewel De Koninck Antwaarpse Pale Ale, pruttelt ook het speciaalbier Triple d’Anvers in de ketel. De Winterkoninck is een seizoensbier dat gelimiteerd beschikbaar is vanaf het ingaan van het winteruur.

Geslaagd huwelijk : kaas & bier

Kaas & bierToen in 2012 bleek dat de brouwerij een ruimte vrij kreeg naast de nieuwe brouwzaal, werd dit gedeelte omgebouwd tot acht nieuwe rijpingskamers voor de kazen van Van Tricht. De stadsbrouwerij ligt op een steenworp van Van Tricht’s kaaswinkel en Cheese & Wine bar in Berchem. Van Tricht was al een tijdje op zoek naar een ruime locatie om hun kazen te laten rijpen en te bewaren. Vader en zoon Van Tricht leveren sinds jaar en dag aan bijna alle klasse restaurants in binnen- en buitenland en werden in 2010 door de Wall Street Journal uitgeroepen tot de beste kaasaffineur van Europa.

Van Tricht ontwikkelde met een Normandische kaasboer een speciale kaas “Vanillien”, die perfect combineert met De Koninck. Het werd een geslaagd huwelijk tussen Van Tricht en de brouwerij en ondertussen wordt er opnieuw plaats gemaakt voor creatieve geesten.

In hart en nieren

Luc De LaetLuc De Laet, beenhouwer in hart en nieren en van kinds af gepassioneerd om een eigen slagerij te openen, krijgt deze zomer ook een stek aan de Mechelsesteenweg. Het verhaal van Luc De Laet is er eentje van goesting, hard werken en ferme portie gezonde ambitie. Dankzij vele uren weekend- en vakantiewerk leerde Luc de stiel van vleeshouwer. In 1992 nam de goedlachse rock and roll slager de zaak over van de familie Hendrickx in Hove, en in 2014 startte hij samen met zijn gedreven vrouw Peggy Van Haver een groothandel. Slagerij De Laet staat al heel wat jaren gekend voor pure kwaliteit en inspirerend vakmanschap.

De Laet & Van Haver en de brouwerij kunnen al terugblikken op een fijne samenwerking en deze zomer wordt er ongetwijfeld getoost op een smaakvolle nieuwe zaak binnen de muren van de stadsbrouwerij.

Kalfswangen met Winterkoninck

Bert-Jan MichielsenHet duo Chef kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, samen werkten ze gedurende jaren bij het restaurant De Schone van Boskoop, zullen in de ruimte van Slagerij De Laet & Van Haver een restaurant openen. Bert-Jan startte als jonge snaak bij De Laet & Van Haver en kreeg de smaak, letterlijk en figuurlijk, te pakken. Hij woont vlakbij de brouwerij en kent de omgeving uit zijn broekzak.

Bert-Jan : “Op een gegeven moment spreekt Luc mij aan over de bouwwerken op de brouwerij en zegt hij, ‘Bert er is veel aan het gebeuren in uwen hof’. Dit was voor mij het moment om mijn dromen te gaan omzetten in concrete plannen. Ik houd van het industriële, maar toch warme aspect van het pand en wil dat ook behouden in mijn concept. Ik wil mijn gasten laten genieten: van het decor, van de sfeer en uiteraard van mijn gerechten.” Bert-Jan zal vanuit zijn open keuken kwalitatieve maar betaalbare gerechten serveren. Vlees staat centraal aangezien hij de ruimte deelt met de slagerij. Bert-Jan: “Gevulde Ossenstaart met Winterkoninck en mousseline van aardappelen, zet ik sowieso op het menu.”

Pure smaak

Jitsk Heyninck“They are like a circus in your mouth” , dit waren de legendarische woorden van de Consul van Qatar na het proeven van Jitsk Heyninck zijn pralines. De 24-jarige chocolatier Jitsk reisde de wereld rond met zijn chocolade creaties. Zo presenteerde hij zijn pralines tijdens onder andere de wereldtentoonstelling in Shanghai en Korea. Maar binnenkort landt hij in Antwerpen. Hij zal net naast de brouwzaal een chocolade atelier én een winkel openen. Jitsk is piepjong, maar enorm gepassioneerd en ambitieus. Hij is een meester-chocolatier met een hart voor pure smaken. Jitsk: “Met mijn chocolade wil ik voor kwaliteit in eenvoud staan. Geen onnodige praal, maar wel liefde voor het product en het vak. Ik ga op zoek naar kleinschalige leveranciers en ben kieskeurig in ingrediënten. Ik wil 100 % smaak en vooral eerlijke producten.”

Inspirerend labo

Tony Le DucTony Le Duc, culinaire fotograaf en uitgever, finaliseerde enkele maanden geleden “Desire”, een impressionant boek waarin het laatste jaar van sterrenchef Sergio Herman bij het inmiddels gesloten restaurant Oud Sluis beschreven wordt. The Jane, het nieuwe restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, ligt op enkele honderden meters van stadsbrouwerij De Koninck.

Tony Le Duc kent de omgeving van de brouwerij en werd getriggerd door de karaktervolle gebouwen. Hij besloot eens een kijkje te nemen naar wat de panden op de brouwerijsite te bieden had. Le Duc voelt heel wat liefde voor bier en brouwen. Zijn vader was biergroothandelaar en concessionaris van Wieze-pils. Als kind bezocht hij zo vaak het labo van de brouwerij en ontdekte hij hoe er nieuwe bieren werden ontwikkeld. De geur van mout staat in zijn hersens gegrift. Tony Le Duc zal in de zomer van 2015 zijn bedrijf ‘Minestrone Cookbooks’ vestigen in het voormalige labo van Brouwerij De Koninck. In deze ruimte zal naast het kantoor ook een proeflab worden geïnstalleerd waarbij er op regelmatige tijdstippen kook- en bierdemo’s zullen worden georganiseerd. Tony Le Duc is al 30 jaar lang actief als food-fotograaf en werkte al samen met wereldbekende chefs. Sinds 2004 ook uitgever van culinaire boeken. Tony Le Duc : “Ik vertrek altijd vanuit een beeldend concept en ik gebruik vaak oude druktechnieken, bijzondere afwerkingen en werk met premium papiersoorten.”

Bruisende stadsbrouwerij

Ondertussen wordt er elke minuut gewerkt op en om de brouwerijsite. In de zomer van 2015 zal de vernieuwde stadsbrouwerij haar deuren openen voor het grote publiek. Van de inspirerende omgeving rond de brouwerij met onder meer Velodome, Summer Josephine’s, De Hand en De Pelgrim tot in het hart van de stadsbrouwerij waar Dennis De Potter aan het roer staat, kan je kennis maken met het Bolleke, het icoon va de stad Antwerpen in al haar facetten en dit in een urban setting.

Bezoekers kunnen zelf een tour doen doorheen de brouwerij. Dit 75 tot 90 minuten durende bezoek dompelt jong en oud onder in een Koninklijcke wereld. Zo loop je via een 4 meter hoge passerelle dwars door de brouwzaal. Je voelt de dynamiek van de stadsbrouwerij, je komt meer te weten over het Belgische bierlandschap. Uiteraard kan er nadien uitgebreid geproefd worden van het Antwerps gerstenat.

De uitwerking van de vernieuwde Stadsbrouwerij werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid.

Volg de ontwikkelingen op de voet via: www.dekoninck.be of via de De Koninck Facebook.

Comments are closed.