De lente, bijna

Geplaatst op

in de categorie

21 maart, de dag dat de lente begint. Even een zijsprongetje, het meteorologisch begin van de lente is op 1 maart en de astronomische begin van de lente is dit jaar op 20 maart (KNMI Seizoensdata). Het Quest-magazine trok 21 maart als start van de lente vorig jaar ook al in twijfel. Maar goed, dit is geen meteorologie website. We gaan weer naar het bier. Want de start van de lente betekent ook weer de lentebieren en -festivals. De aftrap is al geweest met het tweede Noordelijk Lentebierenfestival in Leeuwarden. De lentebieren zijn verkrijgbaar vanaf maart tot juni (de duur van de lente).

Lenteproost
HJ lenteproost 2014Er komt een nieuwe Hertog Jan Lentebock en dat wordt gevierd met de Hertog Jan LenteProost, inclusief Facebook-app. Op vrijdag 21 maart om 21.03 precies wordt er met zoveel mogelijk fans van Hertog Jan op de Lente. Meesterbrouwer Gerard van den Broek zal vanuit de brouwerij in Arcen de Proost inzetten, met een live verbinding naar je mobiele telefoon of een scherm.

Lentebock Festival Utrecht
Op 4, 5 en 6 april wordt voor de derde keer het Lentebock Festival georganiseerd op het Ledig Erf in Utrecht. Drie dagen lang kun je meer dan 15 verschillende Lentebockbieren proeven. Naast Lentebockbier kun je ook genieten van een uitgebreid muzikaal programma en heerlijke zonnige hapjes.

13 April Meibockfestival
Wil je nog meer voorjaarsbieren proberen? Dan kan je het Meibockfestival bezoeken. PINT organiseert dit samen met Brouwerij de Prael voor de zestiende keer. Al jaren in de prachtige kerk van Pierre Cuypers aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. De kerk biedt die dag onderdak aan een ruime keuze van Meibocken en andere voorjaarsbieren uit binnen- en buitenland. Veel bieren van tap, bekend en vooral minder bekend, een aantal van fles en als elk jaar weer een aantal primeurs. Allemaal bieren gebrouwen voor het seizoen van de lente.

Lentebieren
Naast de Hertog Jan Lentebock zijn er nog vele andere lentebieren. Zonder volledig te zijn heb ik getracht een opsomming te maken. Aanvullingen zijn vanzelfsprekend welkom.

 

Duits&Lauret kiem Springtime

 • Alfa Lentebok (6,5%)
 • Altenmunster Maibock (7,2%)
 • Anker Lentebock
 • Brand Lentebock (7 %)
 • Breugems Brouwerij – Lentezoentje
 • Bronckhorster Lentebier
 • Budels Lentebock (6,5%)
 • Burg Springbok (6%)
 • De 7 Deugden – Spring + bock
 • De Glazen Toren – Lentebier
 • De Leckere – Springhaver
 • De Molen – Lentehop (7,2%)
 • De Witte Leeuw – Smaragd
 • Duits & Lauret – Kiem
 • Einbecker Mai Ur Bock (6,5%)
 • Emelisse – Lentebock (6,6%)
 • Gouden Carolus Eastern (9%)
 • Grolsch Lentebok (6,5%)
 • Grootbier – Zon
 • Grunn Lentebier (6,5%)
 • Gulpener Lentebok (6,5%)
 • Haake Beck Maibock (7,2%)
 • Hb Hofbrau Mai Bock (7,2)
 • Herforder Mai Bock  (6,6%)
 • Hertog Jan Lentebok (7,2%)
 • Jever Maibock (7,2)
 • Jopen – Bakenesserkerk theo v.d. boogaard (Theo V.d. Boogaard versie = Jopen Lentebok)
 • Jopen Lentebier (7%)
 • Kompaan Lente
 • Leffe Lentebier (6,4)
 • Maximus Violante
 • Mommeriete – Meibock
 • Oster Festbier
 • Rodenburg – Lentebier
 • Spring Warrior
 • Texels Springtij
 • Tulpenbok
 • Van de Streek – 6% Extra Lente

Meer informatie over lentebokken (biernet.nl)
Meer informatie over lentebokken (wikipedia)
Meibockfestival
Lentebockfestival
Lijst lentebieren