Texel, een taveerne en de brouwerij

Texel, een taveerne en de brouwerij

Texel, het eiland heeft van nature een aantrekkingskracht. Om er te komen moet je met de boot en dat geeft meteen al een vakantiegevoel. Daarbij was het afgelopen zaterdag prachtig weer, nog een aangenaam ingrediënt om heerlijk op het eiland te vertoeven.

En zeg je Texel, dan zeg je Texels Speciaalbier. Een bezoek aan deze brouwerij stond dan ook gepland. Maar het proeflokaal en de brouwerij ging pas om 13:30 uur open. Dus bezochten we het plaatsje Den Burg. En als je dan toch in Den Burg bent, dan zegt de bierliefhebber meteen dat je Taveerne de 12 Balcken moet bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan.

Taveerne de 12 BalckenAls je binnenkomt ziet het eruit als een bruin café. De open keuken aan de linkerkant valt meteen op en ernaast is de bar. Er werd meteen gedag gezegd tegen ons. Achterin is een ruimte welke een stuk lichter is, dit door lichtkoepels (?) op het dak. We zochten een tafeltje uit en al snel kwam een jongeman onze bestelling opnemen. Welke bieren ze op tap hadden zagen we niet 1,2,3 dus vroegen we dit. Hij gaf eerlijk te kennen dat hij dat niet wist en liep weg om het te vragen.

Taveerne de 12 BalckenVervolgens kwam de barvrouw ons tekst en uitleg geven over de bieren op de tap. Ze vertelde meteen wat voor soort biertje het was (IPA, porter, stout) en iets over de smaak. Ze gaf ook meteen aan dat het geen probleem is om een beetje van een bier te proeven. Zeer gastvrij dus. Uiteindelijk gingen we voor de Kompaan Lentebier/Saison en de Troubadour Blond. De smaken ga (en kan) ik niet omschrijven (ook vind ik smaak een persoonlijk iets), maar we waren blij met onze keuze!

Naast ons biertje bestelde we een broodje hamburger en een broodje warme beenham. Ze werden gebracht door de kok en deze begroette ons ook al even vriendelijk. Daarnaast smaakte het allebei heerlijk! Geen kleffe of droge hap, maar vers bereid. De hamburger is met recht een hamburger. Inmiddels hadden we de brouwerij gebeld om te reserveren voor een rondleiding, maar dit was niet nodig. Er zou plek genoeg zijn.

Texelse Bierbrouwerij - WinkelNadat we genoten hadden van ons broodje en biertje stapte we op de fiets richting de Texelse bierbrouwerij. Het weer was nog steeds stralend en nagenietend van ons bezoek aan de 12 Balcken (wat zeker een aanrader is), waren we binnen no-time bij de brouwerij. Het was er redelijk druk. Aan de telefoon werd ons verteld dat de rondleidingen om twee, drie, half vier en vier uur waren, maar bij aankomst konden we kaartjes kopen voor de rondleiding van half drie. Dit was dan wel een gemengde met Duitsers. Bij de rondleiding krijg je ook het Texelse bierglas, een zeer mooi bijkomstigheid!

Texelse Bierbrouwerij - Bierglas!Het duurde een kleine tien minuten voordat de rondleiding startte, dus we vonden dat we te weinig tijd hadden om van een biertje te kunnen genieten. Maar we mochten ons biertje gewoon meenemen met de rondleiding, ideaal! De Texels Eyerlander werd geadviseerd, omdat deze de smaakpapillen niet al teveel zou beïnvloeden voor de proeverij na afloop.

Texelse Bierbrouwerij - BottelarijHalf drie werden we geroepen voor de rondleiding en onze vrouwelijke gids was enorm enthousiast. Ze had er duidelijk zin in. Met ons biertje in de hand namen we plaats in een knus zaaltje met stoelen. Er werd kort wat verteld over de brouwerij en het Texelse bier. Daarna werd een film getoond. Het was geen saai en droog filmpje, maar het enthousiasme en de liefde voor het Texels Speciaalbier werd met humor getoond.

Na de film startte de tour door de brouwerij. Het begon met de ruimte waar de flessen en fusten worden gevuld (bottelarij). We waren er op een zaterdag en dan ligt de productie stil. Enerzijds jammer om het niet werkend te zien, anderzijds was het lekker rustig en stil qua geluid.

Texelse Bierbrouwerij - KetelDaarna kwamen we bij de ketels. Onze gids had er beduidend zin in en er werd veel gelachen. Bij de ketels vertelde ze over het brouwproces. Toevallig was er in de groep een persoon die ooit zelf bier had gebrouwen en er veel verstand van had. Af en toe vulde (of verbeterde) hij de gids aan en dit vond ze fantastisch. Dit pakte ze dus prima op.

Daarna zagen we de de lagerruimte waar het bier rijpt.Tot slot kwamen we uit bij het expeditielokaal en kregen we buiten nog wat te zien. Toen was de rondleiding afgelopen en kon je genieten van het proeverijplankje. Op het zonnige terras bij het proeflokaal staan picknickbanken en zodoende kom je snel in contact met andere mensen.

Texelse Bierbrouwerij - ProeverijDe proeverij bestond uit vier biertjes: Texels Goudkoppe, Texels Skuumkoppe, Texels Skimme en de Texels Noorderwiend. Alleen de eerste vonden we niet helemaal onze smaak, de rest was genieten. We waren aangeschoven bij een ander stel bierliefhebbers. Kleine glaasjes zijn snel op en we gingen verder met de Texels Tripel. En wat was dat genieten: op het terras, goed gezelschap, in de zon, bij de Texelse brouwerij een Texels Tripel drinken! En het bleef er niet bij eentje… Kortom een heerlijke dag!

Texelse Bierbrouwerij - Tot ziensTexelse Bierbrouwerij
Taveerne de 12 Balcken

2 Responses so far.

  1. Mooi artikeltje. Zo te lezen is dat op de fiets wiebelend naar de veerhaven fietsen geweest. Die triples zijn aan de straffe kant :-)