Brouwerij ’t IJ

Geplaatst op

in de categorie

26072014 Brouwerij 't IJ (5)Het vinden van het proeflokaal van Brouwerij ’t IJ is gemakkelijk, want ernaast staat Molen de Gooyer welke opvalt. Je zou denken dat de molen bij de brouwerij hoort, maar dat is niet het geval. Brouwerij ’t IJ is gevestigd in het voormalig badhuis Funen. Op deze plek zit dus het proeflokaal en hier worden rondleidingen door de brouwerij gegeven. Tegenwoordig worden op deze locatie alleen nog de tapbieren gebrouwen. Want in de tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad worden alle flesbieren gebrouwen.

Tour

26072014 Brouwerij 't IJ (14)Uiteraard nemen we deel aan de rondleiding. De gids start met het vertellen over de geschiedenis van de brouwerij. Vervolgens wordt ingegaan op het brouwproces, maar de bierliefhebber prikt er doorheen dat de gids niet alle materie beheerst. (“Water heeft geen invloed op de smaak.”) Niet dat dat wat uitmaakt. De groep luistert aandachtig en bekijkt de grote brouwketels.

Snel er doorheen

26072014 Brouwerij 't IJ (8)De rondleiding was kort en krachtig. Er valt ook weinig te zien, maar zoals de rondleider aangaf gaan velen (vooral toeristen) er vanuit dat de molen ook bezocht wordt. In de eerste ruimte staan de brouwketels en in de ruimte ernaast de gisttanks. Uiteraard is het gewoon leuk om te zien hoe Brouwerij ’t IJ is begonnen en waar de tapbieren worden gebrouwen.

26072014 Brouwerij 't IJ (4)Kortom, een korte rondleiding waarbij je een kijkje krijgt in de geschiedenis van Brouwerij ’t IJ. En vervolgens kan genoten worden van de bieren in het opvallende proeflokaal. Aan de muur zitten de tegeltjes nog van het badhuis en op planken staan vele bierflesjes uit alle windstreken. Dit alles geeft het een karakteristieke sfeer. En de bieren, die smaken heerlijk!

Foto’s

[slideshow_deploy id=’1884′]