Bier en gezondheid

Geplaatst op

in de categorie

Kennisinstituut bierMatige bierconsumptie kan passen in een gezonde leefstijl van een volwassene. Dat bevestigden wetenschappers uit diverse Europese landen tijdens het zevende Beer & Health Symposium op 30 september in Brussel.

Tijdens het symposium kwamen een aantal van de meest recente onderzoeken naar de mogelijke gevolgen van matige bierconsumptie voor de gezondheid aan bod. Voorzitter dr. Ramon Estruch zei: “Dit symposium is een kritische mijlpaal voor wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van matige bierconsumptie bij gezonde volwassenen. Ik ben ervan overtuigd dat het vandaag gepresenteerde en besproken onderzoek een constructieve en vruchtbare bijdrage levert aan de algemene discussie over de relatie tussen bier en gezondheid. ”

Drie sessies
Het Beer & Health Symposium is een platform voor wetenschappers die in hun eigen vakgebied de effecten van matige bierconsumptie op de gezondheid hebben onderzocht. Er kwamen drie sessies aan bod.

Wat zit er in bier?
De eerste sessie ‘Wat zit er in bier?’ was gericht op de bestanddelen van bier en de rol die zij kunnen spelen in de voeding van een volwassene. Er werd vooral gesproken over glutenvrij bier en onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten van vezels en polyfenolen in bier.

De plaats van bier in het eetpatroon
De tweede sessie ‘De plaats van bier in het eetpatroon’ keek naar de plek van bier in een gezonde voeding. Bijvoorbeeld in het mediterrane dieet. Een dieet dat wordt geassocieerd met een lager risico op obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook werd in deze sessie gekeken naar calorieën en de conclusie was dat er geen wetenschappelijke basis is dat matige bierconsumptie verantwoordelijk is voor abdominale obesitas (de zogenaamde ‘bierbuik’).

Matige consumptie van bier en uw gezondheid
De laatste sessie ‘Matige consumptie van bier en uw gezondheid’ presenteerde wetenschappelijke studies die meer in detail keken naar de beschermende werking van matige bierconsumptie. Bijvoorbeeld op het hart. Dit beschermde effect geldt ook voor mensen die eerder een hartaanval hebben gehad. Verder kwam het beschermende effect van polyfenolen uit alcoholvrij bier op luchtweginfecties bij sporters aan bod.

Young Scientist Award
Voor het eerst werd dit jaar de Young Scientist Award uitgereikt. Ilse C. Schrieks won de award voor haar wetenschappelijk project waarbij ze keek naar het verband tussen matige bierconsumptie en diabetes type 2. Wetenschappers jonger dan 35 jaar konden meedingen naar de prijs. De award is bedoeld om onderzoek en kennis over de gezondheidseffecten van matige consumptie van bier en haar rol in de gezonde leefstijl van een volwassene verder te ontwikkelen.

Over het symposium
Het Europese Beer & Health Symposium wordt om de twee of drie jaar gehouden in Brussel en richt zich op het meest recente onderzoek naar de relatie tussen matige bierconsumptie en gezondheid. Dit jaar was de zevende editie van het symposium. Het biedt een platform voor wetenschappers die de effecten van matige bierconsumptie op de gezondheid hebben onderzocht om zowel hun onderzoek als hun visie te presenteren.

Meer informatie, presentaties, foto’s en filmpjes