Felsenkeller Museum

Geplaatst op

in de categorie

08112014 Felsenkeller Brauhaus en Museum (7)In het pittoreske en idyllische Monschau (Duitsland) is het Felsenkeller Museum met 150 jaar brouw-geschiedenis gevestigd. De collectie bestaat uit een ambachtelijke brouwerij met een eigen kuiperij en diverse brouwapparatuur. Bijzonder is ook de grot, welke is ontstaan in 1830 door het opblazen van de bergen. Hierdoor ontstond de Felsenkeller waar het bier kon lageren.

08112014 Felsenkeller Brauhaus en Museum (4)In het prachtige dorpje met zijn vakwerkhuizen wordt het Felsenkeller Brauhaus & Museum al aangegeven. Iets buiten het centrum loop je zo tegen een groot vat aan: je kan het museum dus niet missen. De entree is € 3,- en daarbij krijg je ook een Nederlandstalig foldertje met uitleg. Bij binnenkomst vallen rechts de nieuwe brouwketels op.

08112014 Felsenkeller Brauhaus en Museum (9)Terug in de tijd

Door het openen van een deur kom je in het oude gedeelte met de koperen ketels. Daar staan lege bierflesjes, de ingrediënten van bier en posters met uitleg over het brouwen. Het voelt alsof je even teruggaat in de tijd. Door een trap op te gaan kom je bij allemaal gereedschap behorend bij de kuiperij.

08112014 Felsenkeller Brauhaus en Museum (12)Bierflesjes

In het gehele museum staan (lege) bierflesjes, kratten en vaten, maar in één ruimte staan honderden lege bierflesjes van over de hele wereld. Nederland, China, Brazilië: noem maar op. In de laatste ruimte binnen de brouwerij worden de koeltanks getoond en uitleg gegeven hoe vroeger het bier werd gekoeld met ijsblokken.

08112014 Felsenkeller Brauhaus en Museum (17)Felsenkeller

Tot slot kan je in de grot lopen waar de biervaten liggen te lageren. Opvallend zijn de zwarte leisteen wanden. En na afloop kan natuurlijk een heerlijk biertje gedronken worden in het Brauhaus. Een leuk, compact brouwerijmuseum vol met geschiedenis.

Geschiedenis Felsenkeller Museum

1847 Bierbrauer Wilhelm Braun opent de brouwerij.
1897 Zijn zoon neemt de brouwerij over.
1924 Clemens neemt de dan nog geheten Brauerei Braun over. Hij verandert de naam in Felsenkeller-Brauerei. Ook verandert hij de bierstijl: van donker en ongefilterd bier naar pils.
1972 De vierde generatie staat aan het roer van de brouwerij, namelijk zoon Willem. Hij gaat in 1986 weer terug naar de stijl van z’n voorouders: het ongefilterde en donkere Zwickelbier.
1994 De brouwerij moest gestopt worden. Sindsdien wordt Zwickelbier gebrouwen in de privé-brouwerij Brauerei Rainer in Linnich – Welz.
1997 De oude brouwerij wordt omgetoverd tot het “Brauerei – Museum der Eifel”.
logo-felsenkeller
2007 Bernhard Theißen koopt het pand en maakte er het Brauhaus & Museum van na verbouwingen en renovaties.
2012 Sinds September is de huisbrouwerij actief en wordt het Felsquell – Pils en Zwickelbier weer in Monschau gebrouwen. De kuiperij is omgebouwd om de lagertanks te kunnen plaatsen. De biervaten worden in de Felsenkeller opgeslagen.
2013 Door de grote vraag naar het bier wordt de capaciteit vergroot.
2014 De oude brouwerij is verder gemoderniseerd met roestvrijstalen buizen en nieuwe elektra.

Foto’s

[slideshow_deploy id=’3442′]