Delfts Knollaert in nieuw jasje

Geplaatst op

in de categorie

Het Delfts Knollaert is een bekend speciaalbier wat al vanaf 1983 in Delft verkocht wordt. Dit prachtige bier heeft in die jaren al verschillende gedaanteverwisselingen gehad. In samenspraak met het Stadskoffyhuys heeft Bierhistorie Delft het Delfts Knollaert nu gebrouwen bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom en de vaste etiketontwerper van Bierhistorie Delft Renno Langeraert heeft een prachtig etiket ontworpen. Delfts Knollaert is vanaf vrijdag 28 november te koop bij Stadskoffyhuys aan de Oude Delft en bij Kobus Kuch gelegen aan de Beestenmarkt.Delfts Knollaert 33cl v2015

Het Delfts Knollaert (Knol) werd voor het eerst gebrouwen bij brouwerij De Verkeerde Wereld. Deze brouwerij is in 1627 opgericht door Jan Claess Renboom en stond op de Pontemarckt (Brabantse Turfmarkt). Enkele jaren later verkocht hij de brouwerij aan Antony van Loon, die tot zijn dood in 1709 eigenaar was en werd opgevolgd door zijn zoon Jan van Loon. In 1778 heeft hij deze brouwerij gesloten wegens te weinig omzet.

Jan Bos

Ineens kwam in 1983 Delfts Knollaert weer tevoorschijn omdat de toenmalige uitbater van Locus Publicus, Jan Bos – een liefhebber van het Belgische speciaal bier, bij de net opgestarte brouwerij van Toon van Reek (de Arcense Bierbrouwerij) een speciaal biertje heeft laten brouwen voor het vijfjarig bestaan van zijn bierlokaal.

Succes

Het bier werd een groot succes. Toen Jan Bos zijn bierlokaal verkocht aan de familie Lips, ging ook het bier Delfts Knollaert naar andere drinkgelegenheden zoals het Stadskoffyhuys en Kobus Koch. In 1991 wilde Peter van der Helm een bierbrouwerij in Delft beginnen bij het Techniekmuseum en dacht aan de naam Brouwerij De Verkeerde Wereld, waar in vroegere tijden het bier Knollaert gebrouwen werd.

Oude recept

Peter van der Helm ging na twee jaar failliet en men wilde eigenlijk het Knollaert weer naar het oude recept terugbrengen bij de Arcense bierbrouwerij, maar inmiddels was deze Bierbrouwerij overgenomen door Interbrew ( het huidige InBev). Deze brouwerij wilde dit bier dus niet meer gaan brouwen en dus week men uit naar Bierbrouwerij De Halve Maan in Hulst. Daar is het een aantal jaren gebrouwen. En nu wordt het dus gebrouwen bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom.

Reacties

Eén reactie op “Delfts Knollaert in nieuw jasje”

  1. […] 28 november j.l. is het vernieuwde Delft Knollaert bier bij het Stad-koffyhuis gepresenteerd. Bierhistorie Delft heeft het nieuwe Knollaert laten […]