Bier & spijs, culinair genieten

Geplaatst op

in de categorie

Bier & SpijsBier & Spijs heet het kookboek dat biersommelier en zytholoog Fiona de Lange en Chefkok Jo Vaessen recent presenteerden. Het is het eerste bier en spijs boek op Nederlandse bodem waarin de gerechten louter met Nederlandse speciaalbieren gecombineerd worden.

Speciaalbier bloeit als nooit tevoren. De 250 brouwerijen die Nederland inmiddels telt maken samen duizenden verschillende bieren. En al deze speciaalbieren van kleine en grote brouwerijen passen uitstekend bij een feestelijk menu door de uiteenlopende smaken van zoet, zuur, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan.

In de culinaire wereld is de kennis over de mogelijkheden van bier aan tafel nog beperkt. Dus wordt vaak voor het veiliger wijn-advies gekozen. Fiona de Lange: “Eeuwig zonde omdat bier bij het gerecht voor een ware smaakexplosie zorgt. Als je maar de goede combinatie maakt. Met een aantal goede tips -die ook in het boek zijn beschreven- kom je heel ver. Als de bierdrinker wel nadenkt over bier&spijs, dan is vreemd genoeg vaak de eerste keuze een Belgisch bier. En dat terwijl al die Nederlandse brouwerijen zoveel mooie bieren brouwen. ”

Jo Vaessen, chefkok van Restaurant Dwars: “Ruim een jaar geleden startte ik met mijn restaurant in Amsterdam met als centraal punt bier & spijs van Nederlandse bodem. Het bereiden van biologische en eerlijke gerechten geeft door de combinatie met de honderden bieren van eigen bodem een waanzinnige smaakexplosie. Inmiddels ontdekken steeds meer Nederlandse, maar ook internationale bierliefhebbers dit. Een boek met inspirerende recepten gecombineerd met een Nederlands bier bestond gek genoeg nog niet. Door 70 recepten met steeds een ander speciaalbier te combineren heeft de bierliefhebber niet alleen een handzaam boek te pakken over hoe je bier&spijs combineert, maar ook een mooi overzicht van kwalitatief goede bieren van eigen bodem.”

Bier & Spijs is aantrekkelijk vormgegeven en overzichtelijk opgebouwd. Na een algemene introductie over de mogelijkheden van bier aan tafel en de verschillende biertypen volgen 70 recepten die zijn gerangschikt per seizoen. Achterin het boek nog een paar handige menusuggesties. Al met al is dit boek een aanwinst in het enorme aanbod van kookboeken dat jaarlijks op de markt komt. Wie uit het boek wil koken zal merken dat niet alle bieren even makkelijk verkrijgbaar zijn. Gelukkig worden er meerdere suggesties gedaan voor andere bieren, mocht dit het geval zijn.
De verkooprijs bedraagt: €24,95.