HOVO-cursus “Ons bier”

Geplaatst op

in de categorie

Boerenherberg-Andries-Both-1634-origineel-CMUIn maart start de cursus ‘Ons bier. De geschiedenis van een cultuurdrank’. De cursus is bedoeld voor mensen met de leeftijd 50+ in het kader van Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Er zijn zes bijeenkomsten waaronder twee excursies langs historische bierplaatsen. Elke bijeenkomst wordt ook bier geproefd die past bij de betreffende historische periode of plaats. De cursus wordt niet afgesloten met een toets of diploma, maar met een tevreden glimlach.

In vroegere eeuwen nam het bier een centrale plaats in binnen ons voedingspakket. Jong en oud dronk bier vanwege het gebrek aan andere houdbare of betaalbare dranken. Rijke huishoudens onderscheidden zich van de arme door de consumptie van exclusieve merken uit binnen- en buitenland. Het bier doorstroomde de gehele Nederlandse samen­leving. Rond evenementen als jaarmarkten, gildemaaltijden, processies en Vastenavond was de hoeveelheid drank een graadmeter voor vermaak. Steden schonken hun ambtenaren en voorname gasten kannen wijn of bier als blijk van waar­dering en sociale cohesie.

Voor meer informatie zie de website http://www.hovoutrecht.nl.