Nieuwe editie Brand Bierbrouwwedstrijd van start

Geplaatst op

in de categorie

Brand BierbrouwerijBrand Bier en bierconsumentenvereniging PINT hebben een nieuwe uitdaging voor Nederlandse thuisbrouwers. Dit jaar draait het tijdens de Brand Bierbrouwwedstrijd om het brouwen van de beste Saison. De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand zijn Saison brouwen in de bierbrouwerij in Wijlre. Thuisbrouwers kunnen zich tot 1 april 2015 inschrijven op www.pint.nl.

Terwijl bierliefhebbers nog maar net kunnen genieten van Brand IPA, het bier waarmee thuisbrouwer Jeroen Free in 2014 de wedstrijd won, gaat de nieuwe editie van de jaarlijkse Brand Bierbrouwwedstrijd alweer van start. Brand en PINT hebben thuisbrouwers gevraagd welk bier zij graag zouden willen brouwen. Een Saison bleek favoriet. Saison is een van oorsprong Belgisch bier uit de Hainaut regio van Wallonië. Het droge en lichte bier (3-4 vol % alc) werd vroeger in de winter op de boerderij gebrouwen en in de zomermaanden als dorstlesser gedronken door landarbeiders. Gerstemout was duur en om de kosten te drukken, werd het bier deels aangevuld met granen die de boeren zelf verbouwden. Voor de industrialisatie van het bierbrouwen was het moeilijk om een langere houdbaarheid te bereiken en om het rinzige karakter te verzachten, werden kruiden en specerijen toegevoegd. Modernere versies van Saison worden het hele jaar door gebrouwen en zijn sterker (4,5 – 6,5 vol % alc.), constanter van smaak en minder kruidig.

Uitgesproken bier

Saison is één van ‘s werelds droogste en meest dorstlessende biertypes en wordt nu wereldwijd gezien als een biertype waar brouwers hun creativiteit op kunnen loslaten. Bierliefhebbers en restauranthouders hebben ook ontdekt hoe mooi Saison past bij allerlei salades, kazen en witvis soorten. “Het brouwen van de beste Saison van Nederland is daarom een mooie uitdaging voor de thuisbrouwers tijdens deze nieuwe editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd”, vertelt Marc Scholten, Marketing Manager Brand. De Saison waar Brand en PINT naar op zoek zijn mag maximaal 6,5% alcohol bevatten.

PINT logo Brand Bierbrouwerij

Over de Brand Bierbrouwwedstrijd

Brand Bier deelt de liefde voor het brouwen van ambachtelijk bier met een nog steeds groeiende groep thuisbrouwers. Daarom organiseert Brand samen met bierconsumentenvereniging PINT voor de vierde keer een bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers. De finale vindt plaats op 30 mei. Kijk voor meer informatie over de wedstrijd en het te brouwen bier www.pint.nl en www.brand.nl.