Katwijks biertje geproduceerd in De Haagse Brouwerij

Geplaatst op

in de categorie

Bierliefhebbers vinden het leuk om nieuwe biertjes te proeven. En bieren zijn er te kust en te keur. Neem alleen al de vele Belgische bieren. Tegenwoordig heeft of krijgt iedere zichzelf respecterende gemeente zijn ‘eigen’ bier. Bekend is bijvoorbeeld het Jopenbier uit Haarlem of de Leidse biertjes. Sinds kort heeft ook Katwijk zijn eigen bier. Hoe vreemd ook, gebrouwen in ‘De Haagse Brouwerij’.

De Haagse Brouwerij staat echter in ’t Heen in Katwijk. Anton Schults kan het allemaal uitleggen. Hij is met het brouwen van bier begonnen in Den Haag. Daar genoot hij een zekere naamsbekendheid. Vandaar dat, toen hij een paar jaar geleden besloot in Katwijk zijn eigen brouwerij te bouwen, hij doorging onder die vertrouwde naam.

Wat het Katwijkse is aan zijn bier? Allereerst de vestigingsplaats en ook de goede kwaliteit van het Katwijkse water: het hoofdbestanddeel van bier. Schults volgt de Duitse stijl van brouwen. Zijn grondstoffen betrekt hij uit Duitsland. Hij heeft zijn vaste leveranciers.

Moutmalen

Schults bouwde zijn brouwerij zelf. Maar ook binnen de bierproductie doet hij ook veel dingen zelf. Bijvoorbeeld het moutmalen en het bereiden van gist. Het ruikt lekker als je zijn brouwerij binnenkomt. Het is een genoegen om het mout door je handen te laten glijden of aan de verse hop te ruiken.

Een ‘biertje’ bedenkt hij in zijn hoofd en daarna moet hij de verschillende processen van de bierbereiding volgen. Een aantal zaken kan hij, elektronisch, in de hand houden, zoals het temperaturen, en het overpompen van grondstoffen. Maar de omzetting van zetmeel naar suiker, het maischen, is evenals de gisting een natuurlijk proces. Twee kritische processen, bepalend voor de kwaliteit van het bier. Spannend omdat je niet kunt ingrijpen en de natuur haar gang moet laten gaan.

Als na de gisting het bier klaar is, bottelt de brouwer zijn 300 liter bier. Het brouwproces duurt ongeveer zes tot acht weken. Ieder seizoen wil hij jaarlijks eenzelfde bier brouwen, afgewisseld met tweemaal per jaar een bijzonder biertje. Schults is geen hobbybrouwer maar een gepassioneerde bierman. Zijn bier is te koop bij slijterij Krijgsman en op het strand bij Beachhouse Key West.