I.P.A. van Texelse Bierbrouwerij

Geplaatst op

in de categorie

De Texelse Bierbrouwerij komt met een nieuw speciaalbier: Texels Donkerd I.P.A. (alc. 6%). Dit bier wordt op Texel geïntroduceerd ter gelegenheid van de viering van 600 jaar stadsrechten.

Texel als ankerplaats

I.P.A. staat voor India Pale Ale. Dit biertype stamt uit de tijd dat met zeilschepen naar ‘de Oost’ werd gevaren. ‘De Reede van Texel’ was voor die schepen een belangrijke ankerplaats. Hier werd gewacht op gunstige wind en voorraad opgeslagen voor de reis. Ook bier ging mee aan boord. De I.P.A. die de beroemde zeevaarders uit de Gouden Eeuw meenamen, was goed houdbaar door de extra hop die werd toegevoegd tijdens het brouwproces.

Verrassend donker

De toegevoegde hop is nog steeds kenmerkend voor dit biertype. In Texels Donkerd I.P.A. wordt hop vers verwerkt tijdens het brouwproces. Dit geeft een fruitige geur en een smaak die doet denken aan grapefruit, ananas en mango. Gebrande mout zorgt voor de donkere kleur en smaaktonen van koffie en karamel. De moutbitterheid is een mooie aanvulling op de voor een I.P.A. kenmerkende hopbitterheid. Het is de diepbruine kleur van het bier waar de naam Donkerd aan refereert. Donkerd is immers Texels dialect voor duisternis. Texels brouwmeester Maurice Diks: ,,We hebben een bijzondere I.P.A. gebrouwen. Hij heeft alle kenmerken van een I.P.A., maar is donker en verrassend toegankelijk.”