Nieuwe Amsterdamse bar gaat dicht na 10.000 biertjes

Geplaatst op

in de categorie

Amsterdam krijgt een nieuwe bar waar elke slok telt. Pand10, dat 30 oktober de deuren opent aan de Nieuwe Doelenstraat, gaat weer dicht zodra 10.000 biertjes zijn verkocht. Het is een gekke tegenstelling: de zaak sluiten omdat 10.000 biertjes zijn gedronken. De nieuwe bar wil met deze benadering origineel zijn en mensen het gevoel geven ‘erbij te moeten zijn’. ‘Eigenlijk hopen we zo snel mogelijk weer dicht te gaan’, zegt Anouk Bunge van Pand10. ‘Maar dat klinkt een beetje gek, dus brengen we het maar niet zo.’

In Pand10 worden negen speciaalbiertjes en één tapbier geschonken. Om de gasten niet te laten verhongeren, is tweesterrenchef Richard van Oostenbrugge aangetrokken om onder meer bitterballen, taco’s en wafels te bereiden. ‘Met dit concept willen we zeggen: kom langs, zo lang het nog kan’, verduidelijkt Bunge. ‘We hopen dat mensen er op reageren en op woensdag tot en met zondag, de dagen dat we open zijn, langskomen.’

Wijn en fris telt niet mee

‘Elk glas bier, elke slok betekent een stap naar de sluiting. Als de hele zaak gevuld is met honderd mensen kan het snel gaan op een avond. Daar zijn we ons van bewust’, zegt Bunge. ‘Wanneer gasten willen dat we langer open blijven, kunnen ze kiezen voor verschillende wijnen of frisdranken. Die tellen niet mee op de weg naar 10.000.’

Om de tel goed bij te houden, zijn de bierflesjes genummerd. Zo kan er geen misverstand bestaan over het moment waarop de sleutel voorgoed in het slot gestoken wordt.