Bierhistorische wandeling Delft

Geplaatst op

in de categorie

Bierhistorische wandeling Delft (1)Op 29 augustus liep bier-evenementen.nl mee met de Bierhistorische wandeling in Delft. De aantekeningen bleven op de stapel liggen, maar hier dan (eindelijk) het verslag. Deze wandelingen worden georganiseerd door Bierhistorie Delft. Verzameld werd in biercafé ’t Proeflokaal gelegen aan de Gasthuislaan 36/38 te Delft.

Vanzelfsprekend vond de ontvangst plaats met een biertje (of frisdrank of koffie/thee). Aad van der Hoeven was de gids die ons deze middag op sleeptouw nam. Met een microfoon en draagbare speaker was hij voor de gehele groep duidelijk verstaanbaar.

Vanuit het biercafé werd gewandeld naar het startpunt van de tocht. Heel toepasselijk was dit in de “Giststraat”. Dit was voor Aad ook meteen de opstap om het brouwproces van bier ter sprake te stellen. Daarnaast werden gebouwen aangewezen welke met de bierhistorie van Delft te maken hadden.

Bierhistorische wandeling Delft (5)

Grachtenpanden, vroeger brouwerij

Bierhistorische wandeling Delft (10)Als we verder lopen langs de grachten wordt duidelijk wat een rijke bierhistorie Delft heeft. Achter vele deuren zaten vroeger brouwerijen of hadden met deze ambacht te maken (bijvoorbeeld het maken van biervaten). Op sommige deuren prijken nog de namen van brouwerijen, wat dus doet herinneren aan die tijd. Ondersteund met afbeeldingen en tekeningen probeert Aad die tijd weer tot leven te brengen. Vanzelfsprekend is er veel veranderd sindsdien, dus enig inlevingsvermogen is logisch benodigd.

De bierdetails

Bierhistorische wandeling Delft (7)Bij elke stop weet Aad weer geboeid te vertellen. Normaal gesproken zou je er misschien voorbij lopen, maar hij wijst je steeds op de details en licht het vervolgens toe. Zoals luiken die aan de onderkant van diverse huizen zitten. In de kelders was het koel en daardoor kon het bier lageren (rijpen). Via planken konden de vaten naar boven gerold worden om verder getransporteerd te worden via bijvoorbeeld schepen. Bierhistorische wandeling Delft (9)En zodoende zit er achter zo’n luik weer een stukje bierhistorie.
Of in een steegje wijst hij je op een teken in een stenen boog boven een toegangsdeur. Dit blijkt dan weer het “logo” te zijn van een brouwerij uit vroegere tijden.

Bierhistorische wandeling DelftDelfts bier

Tussendoor wordt gepauzeerd in het Stads-Koffyhuis Delft. Daar kan even op adem worden gekomen en alle nieuwe kennis worden verwerkt. Hierbij wordt een Delftse Knollaert geserveerd. Na dit rustmoment wordt de wandeling voortgezet.

De Gekroonde P

Bierhistorische wandeling Delft (15)Tijdens de wandeling wordt ook een bezoek gebracht aan het gereedschappenmuseum van de Gebroeders Mensert. Hier is een kuiperswerkplaats te bewonderen met vaten, gereedschappen en attributen uit die tijd. Dit is de laatst gesloten bierbrouwerij van Delft, namelijk bierbrouwerij “De Gekroonde P”. Hierna wordt nog meer gewezen op vroegere brouwlocaties en wordt terug gewandeld naar het Proeflokaal. Daar stond nog een Delfts Mueselare bier te wachten…

Al met al dus een zeer interactieve en informatieve wandeling door Delft. De stad wordt op een geheel andere wijze belicht en de bierhistorie komt (met enige verbeelding) tot leven. De Bierhistorische wandeling, een aanrader voor de liefhebber!

Foto’s

[slideshow_deploy id=’4161′]