Hertog Jan rijpt Grand Prestige op bourbonvaten Goose Island, Chicago

Grand Prestige vatgerijptHertog Jan breidt zijn Vatgerijpt-serie uit met Grand Prestige gerijpt op bourbonvaten bij de Amerikaanse brouwer Goose Island, een van de grondleggers van bier rijpen op houten vaten. De meesterbrouwer van Hertog Jan deelde hiervoor zijn geheime recept met de meesterbrouwer van Goose Island. Het resultaat van de samenwerking wordt in februari 2017 in Nederland verwacht.

Het is bijzonder dat Nederlands bier op bourbonvaten van Goose Island wordt gerijpt. Meesterbrouwer Gerard van den Broek: “Goose Island staat bekend om zijn barrel-aged serie: de Bourbon County Brand Stout. Jaarlijks wordt er een nieuwe gelimiteerde oplage afgevuld waarvoor mensen rijen dik staan. De expertise van deze brouwer, met ons bier wat in staat is te rijpen, brengt een nieuwe smaak in onze Vatgerijpt-serie.”

Het geheim van de brouwer

Om de samenwerking mogelijk te maken heeft meesterbrouwer Gerard in het grootste geheim zijn Grand Prestige-recept met de collega’s van Goose Island in Chicago gedeeld. Zij brouwden het kroonjuweel van Hertog Jan en legde deze te rijpen op verschillende soorten bourbonvaten, waaronder vaten waar voorheen Bourbon County Brand Stout in heeft gelegen. Gerard: “Het delen van het recept heb ik in vertrouwen gedaan. In principe deelt een meesterbrouwer nooit zijn recept, maar voor deze samenwerking heb ik een uitzondering gemaakt.”

Grand Prestige vatgerijpt

Expertise Goose Island

Het rijpen van bieren wint in Nederland de afgelopen jaren aan populariteit. Het rijpingsproces is echter geen kwestie van het vullen van de vaten en wachten tot er iets gaat gebeuren. De brouwerij in Chicago is pionier op het gebied van het rijpen van bier op vat. Al in 1992 presenteerde Goose Island Bourbon County Brand Stout, een imperial stout die is gerijpt in bourbonvaten. Inmiddels heeft de Amerikaanse brouwerij een zeer complex programma waarin zij jaarlijks bier op meer dan 20.000 vaten laten rijpen. Hertog Jan heeft hiervoor de expertise van de brouwers van Goose Island ingezet voor de eigen vaten in Arcen.

Grand Prestige vatgerijpt

Het smaakavontuur van Hertog Jan

In september dit jaar werd bekend dat Hertog Jan met een Vatgerijpt-serie op de markt komt. Het bekroonde Grand Prestige van de brouwerij rijpt negen maanden in cognac-, bourbon- en portvaten in de brouwerij in Arcen. Grand Prestige is een bier dat zich goed leent voor rijpen. De smaak wordt rijker met de jaren en krijgt het karakter van een portwijn. Nu het bier ook in vaten wordt bewaard, ontwikkelt de smaak zich op basis van houtaroma’s. Fijnproevers in Nederland krijgen in februari 2017 voor het eerst de kans om de variaties in rijpingssmaken van de verschillende vaten, inclusief het bier dat op vaten van Goose Island heeft gerijpt, naast elkaar te proeven.