Nationale Bierbank geopend

Geplaatst op

in de categorie

250614 Opening Nationale Bierbank 14Ten noordwesten van Purmerend ligt West-Beemster en daar staat in de polder ‘Fort bij Spijkerboor’, een cultuurmonument dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. In het fort met zijn dikke betonnen muren liggen sinds 25 juni duizenden bieren te rijpen. Stellingen vol met bier. Als je het ziet wil je erbij blijven zitten, je wilt proeven, genieten en niet meer weggaan. De deuren  van de Nationale Bierbank zijn inmiddels echter gesloten en zullen over ongeveer vijf jaar weer open gaan. Maar het wachten wordt beloond: door het rijpen ontstaan nieuwe smaaksensaties.

De Nationale Bierbank is een plek waar bieren op geklimatiseerde wijze opgeslagen liggen en daardoor kunnen rijpen. Je kan eenvoudig meedoen door het kopen van de Bierbon (ter waarde van 25 of 30 euro). Bij het verzilveren van de Bierbon kan een keuze gemaakt worden uit zeven Nederlandse en zes Belgische bieren (onderaan het artikel staat de lijst). De Nationale Bierbank is het idee van biersommelier Fiona de Lange en culinair journalist Felix Wilbrink.

Ontmoeting met bewaarbier

250614 Opening Nationale Bierbank 09Felix maakte een reportage op een bokbierfestival en kwam in aanraking met sublieme smaken die ontstaan door het bewaren van bier. “Ik werd naar de zijkant gehaald en een paar mannen stonden geheimzinnig achter een tafel. Ze schermden de tafel met hun lichaam af en stonden iets te proeven. Het was bokbier van tien jaar oud. Wat een geweldige smaak had dat!”

Fiona heeft haar eigen bierkelder. “Thuis had (en heb) ik kasten vol met weggezette bieren. Ik ging ze proeven na een tijd. Op dat moment ontdekte ik wat voor geweldige smaken ontstonden in sommige bieren. Het zou leuk zijn dacht ik, als die passie en emotie van het bewaren van bier in een mooie locatie kon worden samengebracht. In het donker en op een constante temperatuur.”

250614 Opening Nationale Bierbank 08En samen met Felix werd de zoektocht gestart en kwamen ze uit bij Fort bij Spijkerboor. Fiona hoopt dat een veldslag ontstaat tussen de brouwers die willen worden opgenomen in de Bierbank. Niet alleen de gevestigde namen worden opgenomen. Jonge brouwers krijgen ook de kans als ze een bier hebben wat bijzonder is én wordt na rijping.

“Het is ook een prachtig cadeau om aan iemand van veertien te geven. Dan weet je zeker dat die op zijn achttiende echt iets goed te drinken krijgt.” (Felix)

Beleggen in bier

Elke Bierbon heeft een uniek nummer dat gekoppeld wordt aan een bierfles. Elke fles is gemerkt met een uniek nummer. De Bierbank meldt het als de optimale biersmaak is bereikt. Vervolgens kan je met vrienden en familie in het fort of thuis er van genieten. Of je kan het weer verkopen. Felix: “Er is een kans dat een bier in die jaren veel in waarde is gestegen. Dan is het een soort van belegging geweest. Mocht er een aanbod komen voor een bepaalde jaargang, dan laten we dat aan de eigenaars weten.”

Proeverij

250614 Opening Nationale Bierbank 11Buiten stonden de brouwers met hun (bewaar)bieren. Na de toost op de opening konden fluweeltjes geproefd worden. Bijvoorbeeld een Hertog Jan Grand Prestige uit 2009 of een Kasteel Donker uit 2006 van Brouwerij Van Honsebrouck. Wat een smaakevolutie hadden deze bieren. Portachtig, rond en vol van smaak. Genieten pur sang! Je zou in een tijdmachine willen stappen om naar 2019 te gaan om het wachten over te slaan…

Ambacht

Naast het proeven van de bieren kon er genoten worden van kazen van L’Amuse uit IJmuiden, oesters van Zilt en Zalig en worsten van Slagerij De Wit uit Amsterdam. Stuk voor stuk ambachtslieden met passie voor het product. Een kaas is geen kaas en een oester is geen oester. Er zit een verhaal achter. Elk product is verschillend en heeft een unieke smaak. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Alleen het beste is goed genoeg. En alles in combinatie met bier. Smaken gingen in elkaar op, versterkten elkaar. Het maakte je hongerig en dorstig.

250614 Opening Nationale Bierbank 20 250614 Opening Nationale Bierbank 21 250614 Opening Nationale Bierbank 22

Wachten

Geduld hebben is nu het toverwoord. Om het wachten gemakkelijker te maken worden door de Bierbank regelmatig bierproefavonden in de voormalige Officiersmess van het fort georganiseerd. En daarnaast zijn er natuurlijk de vele andere evenementen waar (speciaal)bier centraal staat.

Foto’s

[slideshow_deploy id=’1766′]

Bewaarbieren

De bieren die vanaf nu liggen opgeslagen staan in onderstaande tabel. In de toekomst kunnen hier nieuwe bieren aan worden toegevoegd.

Brouwerij Bier
Nederland
Brouwerij Jopen Ongelovige Thomas
Trappistenbrouwerij La Trappe La Trappe Quadrupel
Brouwerij Emelisse WhiteLabel Imp Russian Stout Sorachi Ace Single hop
Brouwerij Duits & Lauret Duits & Lauret Tevreden
Brouwerij Rodenburg Bronckhorster Nightporter
Texelse Bierbrouwerij Texels Stormbock
Hertog Jan Brouwerij Grand Prestige
 
België
Brouwerij Val-Dieu Val-Dieu Grand Cru
Brouwerij Het Anker Gouden Carolus Cuvee van de keizer
Struise Brouwers Pannepot Reserva 2010
Brouwerij Van Honsebrouck Cuvee du Chateaux
Brouwerij Boon Oude Geuze Boon
Trappistenbrouwerij Westmalle Westmalle Dubbel

Links