Het avontuur Westvleteren

Geplaatst op

in de categorie

Westvleteren, bestempeld als het beste ter wereld. Het bier is officieel alleen te verkrijgen bij de Sint-Sixtusabdij zelf. Echter kan je niet zomaar even langs gaan om het daar te kopen. Je dient van tevoren te bellen om kratten te reserveren (maximaal twee). Dat bellen gaat alleen op bepaalde tijden evenals het afhalen. Wanneer dat kan je zien op de pagina van de brouwerij. En bij het bellen, dan moet je maar hopen dat je er doorheen komt…

Bellen

15072014 SintSixtus (1)Op 10 juli tussen 10:00 en 11:30 is het mogelijk om een telefonische reservering te maken voor twee bakken. Mits het lukt om iemand aan de lijn te krijgen. Mijn vriendin en ik bellen continu, proberen er doorheen te komen. Steeds krijgen we de in gesprek toon te horen. En ja, na tientallen pogingen lukt het toch! Op maandag 15 juli om 15:00 uur kunnen we twee kratten Trappist Westvleteren Acht ophalen.

Spanning

15072014 SintSixtus (13)Met enige spanning rijden we richting Westvleteren en hoe dichterbij we komen, hoe zenuwachtiger we worden. Het is toch een soort van mekka voor bierliefhebbers. De mysterieuze Sint-Sixtusabdij met de bieren die officieel niet te koop zijn in de winkel. Ik zeg steeds officieel, want ze worden doorverkocht. En de prijzen die dan gevraagd worden zijn behoorlijk. In Brugge zagen we bijvoorbeeld een winkel waar ze € 85,- vroegen voor 6 flesjes Westvleteren Acht en twee glazen.

Proeven

15072014 SintSixtus (2)We waren wat eerder om rustig rond te kijken en om alvast een Westvleteren te proeven in ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’. Dit zit recht tegenover de abdij en daar schenken ze alle drie de Westvleteren-bieren. Ook zijn hier sixpacks te koop – indien voorradig. Op het moment dat we binnenkwamen hingen er briefjes dat ze geen sixpacks op voorraad hadden. Even later stond er toch ineens een rij. Een lading dozen Westvleteren Twaalf was gebracht en bezoekers stonden in de rij om een sixpack te bemachtigen.

Ophalen

15072014 SintSixtus (5)Om alles in goede banen te leiden is er een U-weg op het terrein. Aan de ene kant rijd je er in. Bij een overkapping staat een medewerker die je kenteken controleert, kijkt hoeveel bakken je hebt gereserveerd, geeft je het aantal kratten en na afgerekend te hebben kan je via de andere kant eruit. Een gesmeerd systeem. En dan heb je ineens Westvleteren Acht. Hét beste bier ter wereld? Dat moet nog blijken. Maar een ervaring rijker, dat wel.

Foto’s

[slideshow_deploy id=’1953′]