Bierbrouwerij Maallust

Geplaatst op

in de categorie

29082914 Bierbrouwerij Maallust (1)In Veenhuizen worden de bieren van Maallust gebrouwen. Dit dorp staat bekend om zijn strafinrichtingen en het gevangenismuseum. Achter het gevangenismuseum op het voormalig industriecomplex Maallust bevindt zich de brouwerij. Het proeflokaal en de brouwerij zijn gevestigd in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp. Kortom, een smaakvolle plek vol historie.

29082914 Bierbrouwerij Maallust (7)Ontvangen door ketels

Als je het terrein oprijdt staat aan de linkerkant het strak witte gebouw van bierbrouwerij Maallust. Bij binnenkomst van de brouwerij en het proeflokaal wordt je meteen overvallen door brouwketels. Om bij de bar te komen moet je om de ketels heenlopen of jezelf tussen een ketel en de muur wurmen.

Geduldig proeven

Een groep had een rondleiding gereserveerd en gelukkig mochten wij aansluiten. Bij de rondleiding kon optioneel een proeverij gedaan worden. Vanzelfsprekend deden we dit. Het leuke hieraan was dat je steeds een glaasje kreeg tijdens de rondleiding zelf en dus niet een heel proefplankje ineens kreeg. Zo stond je te luisteren met een proefglas en werd je regelmatig voorzien van een nieuw biertje.

Van geschiedenis tot zware jongen

29082914 Bierbrouwerij Maallust (9)De rondleiding zelf was interactief. Er werd begonnen met de geschiedenis van Veenhuizen en zo werd de link gelegd met het industriecomplex Maallust. Het verhaal leidt tot de “zware jongens”. Deze zware jongens hebben namelijk gezamenlijk de bierbrouwerij opgezet. Tussendoor stelde de rondleider ook vragen en zo ontstond er interactie.

In het verhaal werd regelmatig een link gelegd met de geschiedenis. Zo werden het verleden en heden verbonden. De historie is in het volledig verbouwde pand nog zichtbaar. Op houten balken zijn inkervingen te vinden van gevangenen die ooit hebben gewerkt in de voormalige maalderij.

Henk Koper

29082914 Bierbrouwerij Maallust (10)Er werd niet geheimzinnig gedaan over de brouwerij, de bieren of de medewerkers. Productie, kosten van de investeringen en leuke weetjes: alles werd in geuren en kleuren verteld. Dat maakte de rondleiding interessant. Mede het feit dat de gids veel verstand had van de vertelde onderwerpen: van de geschiedenis van Veenhuizen tot het brouwen van bier.

Het omhulsel van de brouwketels is van koper en deze worden wekelijks gepoetst door Henk. Zodoende heeft hij de naam “Henk Koper” gekregen. En Henk zat deze middag ook gewoon op het terras…

29082914 Bierbrouwerij Maallust (14)Assortiment

Bij Maallust wordt wekelijks 3.000 liter bier gebrouwen. Eigenlijk is deze hoeveelheid niet voldoende om de vraag aan te kunnen… Het brouwproces verloopt volautomatisch middels aansturing door een computer. Totaal hebben ze zeven heerlijke bieren in het assortiment. Van een blond tot een dubbel. Maar ook een bijzondere Vienna, een ondergistend koperkleurig bier met een rustige smaak.

29082914 Bierbrouwerij Maallust (11)De bieren

 • Maallust Blond
 • Maallust Vienna
 • Maallust Weizen
 • Maallust Bock
 • Maallust Tripel
 • Maallust Dubbel
 • Maallust 1818 (En als je de 1818 hebt bemachtigd, wees er dan maar zuinig op. De 1818 is namelijk beperkt verkrijgbaar.)

Betaal je rekening…

De producten op de kaart zijn zoveel mogelijk biologisch en/of lokaal. Vanzelfsprekend kan je binnen of op het terras de bieren proeven. Ook is de ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust op het terrein gevestigd. Zo biedt dit alles genoeg redenen om Veenhuizen te bezoeken. En mocht je naar het proeflokaal gaan, betaal dan wel je rekening met al die gevangenissen in de buurt…

Foto’s

[slideshow_deploy id=’2253′]