Cheese War: bier of wijn bij kaas?

Geplaatst op

in de categorie

Cheese WarAfgelopen weekend vond in het Amsterdamse bos het Bacchus Wijnfestival plaats. Een festival waar gekozen kon worden uit meer dan 250 wijnen. Maar bier speelde ook een rol en wel tijdens de “Cheese war”. Een strijd om wat het beste bij kaas past: bier of wijn? Als bierliefhebber in het hol van de leeuw, althans zo voelde het.

05092014 Cheese War (2)Het festival was op een prachtige locatie en ruim opgezet. Er was een ruime keuze aan ambachtelijke producten verspreid over verschillende mobiele keukens. Chef Nicolas serveerde amuses, worst van Brandt & Levie en vanuit een Citroen HY bereidde Renzo’s een antipasti mix. De eetgelegenheden waren evenals de wijnbars verspreid over het terrein en niet rechttoe rechtaan. Dat gaf het een relaxte indruk om overal even te genieten. En als je niet van wijn hield? Geen probleem, bij de grote bar waren vier bieren verkrijgbaar. Waaronder IJwit van de Amsterdamse brouwerij ’t IJ.

Logo Bier&Co versus LogoOkhyusen

05092014 Cheese War (9)Cheese war

De strijd barstte na zessen los. De planning was zes uur, maar door het grote enthousiasme was er bijvoorbeeld nog niet genoeg kaas gesneden. In de spiegelzaal waren rondom banken waar je plaats kon nemen. In het midden stond Rick Kempen van Bier&Co die de strijd leidde. In de ene hoek stond Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen die de wijnen toelichtte en verdedigde. Zijn opponent was Fer Kok, brouwmeester en medeoprichter van brouwerij De Prael (Amsterdam) die tegengas moest geven aan de wijnpraatjes…

De strijd

05092014 Cheese War (10)Op tafel stonden vier kazen, welke geselecteerd waren door Marike van de Werf van Abraham Kef. Hierbij werden vier begeleidende bieren en wijnen geserveerd die dus waren uitgekozen door Fer en Xavier. Op de tafels lagen scoreformulieren, crackers, brood en water. Alles was aanwezig om er een eerlijke strijd van te maken. Rick heette iedereen welkom en legde de spelregels uit. Wat ik mistte was een uitleg over hoe je het beste kon proeven en hoe deze proeverij aan te pakken. Voor elke ronde werd door het kaasmeisje iets verteld over de kaas en de heren vertelde iets over de geschonken dranken en vertelden waarom het bier respectievelijk wijn zo goed bij de kaas past.

De rondes

Scoreformulier Cheese war

In de mond werden de smaakpupillen geprikkeld door de combinaties van kazen en dranken. Het bier ging van het Amerikaanse Boont Amber naar het Amsterdamse IJwit voor bij de Brie de Montereau. Dit gaf tegengas aan de kaas welke bitter en ziltig was. De wijn maakte het weer zoet. De smaakvolle combinaties maakte het becijferen lastig. Er werd veel verteld, dus proeven, genieten en luisteren gingen hand in hand.

05092014 Cheese War (11)Keurmeesters

Al rondkijkend zag je de gasten proeven, overleggen en genieten. De taak als proever werd serieus genomen. Zo werd er geroken, de kleur bekeken en geproefd. Kritisch werden cijfers gegeven om zo te bepalen wat lekkerder was bij de kaas. In de derde ronde was het de beurt aan de Crayeux de Roncq, een roodflora met een intense en heftige smaak. De wijn neutraliseert deze smaak, maar de kaassmaak blijft mild hangen. De Dubbel van Brouwerij Emelisse is een stuk sterker waardoor het bier de kaassmaak meer laat vervagen. Beter in balans dus.

Smaakexplosies

05092014 Cheese War (14)De spanning stijgt, de laatste ronde. Zal deze nog nodig zijn? Want bij de rondvraag tussendoor staat bier steeds op achterstand. Zou het een afgang worden? Bij de blauwaderkaas ontstonden smaakexplosies met zowel het bier als de wijn. Rivesaltes Ambré Le, een wijn uit 1998 met een portstructuur en zacht, romige smaak. Wauw, wat een genot in combinatie met de laatste kaas. Een kaas met ook al een krachtige smaak. Maar met de wijn ontstond een geheel andere smaak. Je voelt een reactie rond de smaakpupillen. Daarna gebeurde bij de Prior 8 van St. Bernardus hetzelfde. In de mond kwam een smaak erbij. De kaas wordt qua smaak extra ontwikkeld. Ongelofelijk wat de combinaties deden met smaakveranderingen. De dranken en kazen smelten samen in de mond. Maar door deze fantastische combinaties maakte het wel lastig om een oordeel te geven…

Tussenstand

De scorefomulieren werden opgehaald en snel werd gewerkt om de uitslag bekend te maken. Iedereen was nieuwsgierig… Zou wijn ‘even’ winnen of zal de underdog bier met het goud er vandoor gaan? Bij de eerste ronde was het 7,2 voor wijn en bier scoorde maar liefst een 7,1. Kortom, een minimale achterstand. Met nog drie rondes te gaan kon er van alles gebeuren…

Tot het bekendmaken van de einduitslag werd verteld over wijnen, het wijnhuis, maar Fer verkondigde ook het evangelie van bier. Vol enthousiasme pakte hij de kans om uitgebreid over bier te vertellen, over de markt, brouwerijen et cetera. Bij de tweede ronde won bier (7,4) van wijn (6,7). Verrassend dus op een wijnfestival… Of zou dit komen omdat het een Amsterdams bier was? Door beide heren werd deze combinatie bestempeld als de spannendste.

De winnaar

05092014 Cheese War (16)En toen… de einduitslag. Bier of wijn bij kaas? Tijdens de cheese war is hard gevochten. Smaakexplosies in de mond, bierpapillen zijn aangesproken en wijnen ontdekt. Zou de underdog bier winnen op een wijnfestival? “Helaas”, wijn behaalde een gemiddelde van een 7,4 maar bier deed er niet voor onder en eindigde met een noemenswaardige 7,1. Geen groot verschil dus.

Op zaterdag waren de verschillen nog kleiner: wijn 7,2 tegen een 7,1 voor bier. En op zondag won bier de cheese war (7,4-7,3)!

Foto’s

[slideshow_deploy id=’2373′]

 

Reacties

Eén reactie op “Cheese War: bier of wijn bij kaas?”