Borefts Bier Festival

27092014 Borefts Bier Festival (33)Bierliefhebbers keken reikhalzend uit naar het Borefts Bier Festival bij Brouwerij De Molen in Bodegraven. Een internationaal bierfestival, voor de zesde keer georganiseerd, in een gehucht waar brouwers uit onder andere Italië, Zweden en Frankrijk hun bieren presenteren. En dat waren niet alledaagse bieren. De ‘pilsdrinker’ zou hier niet op zijn plaats zijn door willekeurig een biertje te bestellen. Zure bieren, extreem bittere of met een alcoholpercentage van 20%: het was allemaal verkrijgbaar op Borefts.

In de trein zat een hoog aantal mannen met baarden en beer-t-shirts. Hierdoor wist je dat je in de goede trein zat voor Borefts. Ook hoorde je de hoppige verhalen. En bij aankomst in Bodegraven werd het bevestigd toen een grote groep mensen uit de trein stapte en richting Brouwerij De Molen liep. Bewegwijzering naar het Borefts Bier Festival is niet nodig, want je hoeft alleen maar met de menigte mee te lopen om bij het festivalterrein te komen.

Proeven en ontdekken

27092014 Borefts Bier Festival (18)Wat bij aankomst opviel was dat bezoekers rustig in het gras zaten te genieten van hun bier voor het “festivalterrein”. Op het terrein zelf stonden twee grote tenten, maar met het zonnetje dat scheen was het prima vertoeven in het gras. Eerst even een glas en muntjes halen om vervolgens te gaan proeven. Een keuze maken uit het enorme, onbekende en verrassende aanbod is lastig en uitdagend, maar je laten verrassen hoort er ook eenmaal bij. Dus willekeurig een bier uitkiezen leverde verrassende en smaakvolle bieren op, van bittere IPA’ s tot zure ales. Proeven, genieten en ontdekken staat dan ook centraal.

Administratie

27092014 Borefts Bier Festival (29)Bezoekers vertrokken ’s morgens vroeg richting het Borefts Bier Festival om een tafel te bemachtigen en deze werd dan ook goed verdedigd. Als je wou plaatsnemen kreeg je meteen te horen dat er al mensen zaten en deze personen zouden terugkomen. Op de tafels lagen festivalboekjes, notitieboekjes en schrijfwaren om aantekeningen te maken, scores aan het geproefde bier te geven en de administratie bij te houden. Dit werd fervent gedaan door de bierproevers.

Tenue

27092014 Borefts Bier Festival (10)In de trein vielen de bebaarde mannen op, maar op het festival gingen ze in de menigte op. Wat daarnaast opviel waren de uiteenlopende beershirts. Sommige bezoekers kochten snel een beershirt bij de merchandise stand en kleedde zich stiekem om. Die hadden de Beginnershandleiding Borefts Bierfestival op SpoelenMaar kunnen lezen om voorbereid te zijn. Ook was een vrouw gekleed in een dirndl, mogelijk was ze verdwaald en kon ze de weg naar het Oktoberfest niet vinden…

Internationaal

27092014 Borefts Bier Festival (26)Naast Nederland kwamen de brouwerijen uit zeven landen: Engeland, Italië, België, Denemarken, Frankrijk, Spanje en Zweden. Het internationale karakter viel ook op door het hoge aantal buitenlandse bezoekers. Door deze bezoekers kon je in het bezit komen van (unieke) bieren uit andere landen, want deze bezoekers namen flesjes bier uit hun land mee en deze kon je ruilen.

Relaxed

27092014 Borefts Bier Festival (15)Ondanks de drukte was de menigte over het terrein verspreid. Op banken in de twee tenten, in het gras, in de brouwerij of bij de molen. Alles ongedwongen en ontspannen. Het was geen probleem om met het glas in de hand naar de molen te lopen evenals ermee in het gras te zitten. Er kan en wordt wel eens moeilijk gedaan dat je het terrein niet mag verlaten met bier, hier gaat het allemaal gemoedelijk en zonder problemen.

Volgend jaar weer

Al met al dus complimenten aan de organisatie Brouwerij De Molen. Voor de bierliefhebber een fantastisch festival met uiteenlopende (extreme) smaken. Bieren die je misschien nooit meer zult drinken vanwege de smaak dan wel dat het een eenmalige batch was. Kortom, een uniek festival. Tot volgend jaar?!

Foto’s