De vijf genomineerden voor de Gouden Pint

Geplaatst op

in de categorie

Uit een lange lijst van genomineerden zijn vijf nominaties geselecteerd voor de uitreiking van de Gouden PINT. Dit is de belangrijkste bierprijs in Nederland voor een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

De vele genomineerden illustreren de dynamiek die gaande is in de bierwereld. De groeiende variatie in bieren en de toename van het aanbod aan bieren in restaurants is verheugend. Bij een mooi gerecht is steeds vaker een passend bier te bestellen, geserveerd in een chique glas.

De uiteindelijke shortlist van vijf nominaties onderstreept nog eens deze ontwikkelingen en de waardering daarvoor. Het restaurant Dwars en het Kimchi Farm Festival weten bier en spijs fraai te combineren, de Nationale Bierbank behandelt de bieren als ware het wijn met als effect smaakverdieping, de Campagne van Nederlandse Bierstijlen doet de variatie aan bieren nog steeds toenemen en dat alles wordt boeiend beschreven door Tim Skelton in zijn boek “Beer in the Netherlands”.

Bekendmaking winnaar
Op 19 september 2014 is een jury* bijeengekomen om de aangeleverde longlist van zeventien genomineerden terug te brengen tot een shortlist van maximaal vijf nominaties. Hieruit zal de uiteindelijke winnaar van de Gouden PINT worden geselecteerd. Deze prijs zal worden uitgereikt op vrijdag 24 oktober 2014 voorafgaand aan de officiële opening van het PINT Bokbier Festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hieronder in alfabetische volgorde de shortlist met rapporten, zoals de jury deze heeft vastgesteld.

De juryrapporten

Campagne van Nederlandse Bierstijlen
Genomineerd voor het onderzoeken, in kaart brengen en promoten van verloren gegane typische Nederlandse bierstijlen Een uitstekend initiatief. Een echt Nederlands bier dat uit de eerste onderzoeken naar voren is gekomen is het kuitbier. Het ziet er naar uit dat dit initiatief nog tot meerdere puur Nederlandse bieren zal leiden. Een stimulans en fraai handvat voor de bierwereld met deze bevindingen het ruime scala aan in Nederland gebrouwen bieren bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. In 2014 heeft de Brewers Association in de VS het kuitbier als een typisch Nederlands bier erkend.

De Nationale Bierbank
Genomineerd voor het innovatieve initiatief om bieren gecontroleerd en professioneel te laten verouderen met veel aandacht voor Nederlands bier. Het maakt voor een groter publiek de veelzijdigheid en de complexiteit van bier zichtbaar. De status van bier wordt met dit initiatief op een hoger plan getild; het zijn dus niet alleen wijnen, cognacs, whiskeys, etc. die aan kwaliteit kunnen winnen door ze te bewaren De bewaardatum krijgt een andere dimensie! Geen eendagsvlieg, deze Bierbank, maar een kwaliteitsinitiatief waar we lang plezier aan kunnen beleven!

Het Kimchi Farm Festival
Kleinschalig met een unieke mix van bier & spijs uit Amsterdam en omgeving. Een aantal kleine brouwerijen schenkt er enkele van hun bieren en de verschillende stands met broodjes en hapjes van bijzondere samenstelling en/of kwaliteit completeren het geheel. Deze combinatie trekt een publiek dat niet (alleen) voor de bieren komt, maar juist (ook) voor het eten. Men stapt daarmee deels buiten de bekende bierwereld. Precies ook één van de doelstellingen van PINT; het interesseren van een breder publiek in Nederlandse bieren en daarmee in de dynamische Nederlandse biercultuur.

Restaurant Dwars
Bier en gastronomie vormen er een twee-eenheid. Bij elk gerecht op de menukaart worden twee bijpassende Nederlands ambachtelijk gebrouwen bieren geadviseerd. Dwars schenkt Nederlandse speciaalbieren van verschillende brouwerijen van aperitief tot en met het dessert. Een gedurfd en bewonderenswaardig initiatief om in een ‘chique’ restaurant de bierkaart zo’n prominente rol te geven. Een voorloper die op serieuze wijze een breder publiek wil meenemen in het beleven van bier – spijs combinaties. Een nominatie waard. Dwars is het eerste Amsterdamse restaurant (geweest) dat Gulpener Ur-Pilsner op de tap heeft.

Tim Skelton
Genomineerd voor het schrijven van het boek – Beer in the Netherlands – dat de Nederlandse biercultuur op een duidelijke, meeslepende manier voor het voetlicht brengt. Het boek is fraai geïllustreerd en met een Britse kwinkslag geschreven. Daarbij voorziet het in een behoefte na het verouderen van eerdere gidsen. Het geeft een breed overzicht aan brouwerijen, echte biercafés en de jaarlijkse bier evenementen en zet Nederland als een dynamisch bierland, ook voor buitenlanders, steviger op de kaart. Een concrete bijdrage derhalve voor de promotie van de vele Nederlandse bieren, inclusief onze rijke bierhistorie.

* De jury bestaat uit de heren Cees-Jan Adema /directeur Nederlandse Brouwers, Peter van der Arend / directeur-eigenaar Arendsnest en Beer Temple, Jeroen Carol-Visser / voormalig voorzitter PINT, Hans Glandorf / voorzitter Alliantie van Bier Tapperijen (ABT), Constant Keinemans / voorzitter Klein Brouwerij Collectief (KBC), Marco Lauret / voorzitter Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) en juryvoorzitter Wim Ruijgh / voorzitter Bier Consumenten Vereniging PINT.