“De Delftsche Hont“ naar recept van Schilder Jan Steen

Geplaatst op

in de categorie

Delft had een aantal schilders tussen haar vestingmuren. Maar ook van buiten Delft kwamen ze naar Delft om zich in de stad te vestigen. Zo ook Jan Steen. Jan Havicksz Steen werd te Leiden geboren in 1625 of 1626 en werd in 1679 in diezelfde stad begraven. En hoewel geboren in Leiden, heeft de schilder Jan Steen ook enkele jaren in Delft gewoond en gewerkt.

Delfsche Hont 33cl v2015-18 v3 kleinAan het Oude Delft 74 dreef hij brouwerij en herberg ‘De Roscam’ of ‘De Slange’, echter zonder veel succes. Hij was niet de eerste brouwer in de familie, zijn vader was dat namelijk ook. Ook was zijn vader graankoopman. In die tijden heeft hij een bier gebrouwen met de naam “De Delfsche Hont”. Omdat de brouwerij en zijn bieren geen succes werden ging hij terug naar Leiden. Economisch gezien kwam Steen op het verkeerde moment naar Delft; de stad lag deels in puin door de ontploffing van het Kruithuis. Mogelijk is dat ook de reden geweest dat hij hier niet lang gebleven is.

Leven in de brouwerij

Naast de uitdrukking “een huishouden van Jan Steen” hebben we nog een andere uitdrukking te danken aan Jan Steen: leven in de brouwerij. Rond 1654 heeft Jan Steen geprobeerd om een brouwerij in Delft draaiende te houden. Het was geen succes. Volgens de verhalen met name omdat Jan Steen zijn eigen beste klant was.

Op een zeker moment was voor de vrouw van Jan Steen de maat vol. Ze wees haar man erop dat de handel steeds slechter liep. De klanten kwamen vergeefs langs, omdat er geen bier meer was. “Je behoort die brouwerij levendig te houden”, voegde ze hem toe. Jan Steen beloofde dat hij daarvoor zou zorgen. Hij liet de grote brouwketel vullen met water, en met wat mout. Vervolgens kocht hij op de markt een paar eenden. Die eenden liet hij los in de ketel.

In een biografie over Jan Steen uit de achttiende eeuw staat vermeld wat er vervolgens gebeurde: “De eenden die zulks niet gewoon zynde, vlogen als dol af en aan door de Brouwerij alzins heen, en maakten zulk gewelt dat zyn Vrouw daar op in kwam; waar op hy zeyde: Is het nou niet levendig in de Brouwery? die, schoon zy daar niet veel lust toe had, zig evenwel niet konde onthouden van lachern om zyn potsig bedryf.”

Heineken

De firma Heineken te Rotterdam is in het bezit gekomen van een recept van het oude Delfts bier “Die Delftsche Hont”. De vervaardiger van dit recept was de Delftse bierbrouwer Jan Steen die van 1654 tot 1657 volgens dit recept bovengenoemd bier heeft vervaardigd. Dit bier heeft een alcoholgehalte van 6 procent en was in zijn tijd berucht wegens zijn koppigheid. Het was de bedoeling dat Heineken, dit bier ter gelegenheid van Delfts 700 jarig bestaan in 1946, opnieuw zou introduceren, maar door een tekort aan graan was dit echter onmogelijk geworden.

Bierhistorie Delft brengt dit bier alsnog op de markt. Het originele recept is in de loop van de jaren verloren gegaan, maar we weten dat het een blond koppig bier was, dus is dit een koppig Blond bier van 6%

Reacties

Eén reactie op ““De Delftsche Hont“ naar recept van Schilder Jan Steen”

  1. schildersbedrijf Delft avatar

    ik dacht her 6,7% was kan dat ook kloppen!