Oedipus brouwt bier gelagerd op whiskeyvaten van Jameson

Geplaatst op

in de categorie

JamesonxOedipusAl eeuwenlang staan bier en whiskey naast elkaar op de bar, maar nooit eerder waren de smaken zo met elkaar verweven als in de samenwerking tussen de succesvolle craft bierbrouwerij Oedipus uit Amsterdam en het wereldberoemde Ierse whiskeymerk Jameson. Nederland is één van de eerste landen wereldwijd waarin een dergelijke samenwerking van start gaat. Na maanden voorbereiding en het ophalen van de originele whiskeyvaten in Cork (Ierland), start de brouwerij deze week met het brouwen van een craft bier gelagerd op Jameson whiskeyvaten. Het beoogde resultaat is een hoppige en friszure Saison met soepele invloeden van de Ierse whiskey. Het bier is vanaf april 2016 in beperkte oplage verkrijgbaar.

’’De zoektocht naar een geschikte partij in Nederland duurde niet lang; qua werkwijze en waarden liggen Oedipus en Jameson erg dicht bij elkaar. Vakmanschap, kwaliteit en smaak zijn onze belangrijkste ingrediënten, maar ook de gedachte achter de merken komen sterk overeen. We staan beiden open voor nieuwe ervaringen en zijn hier zelfs bewust naar op zoek,’’ aldus Sam O’leary, Brand Ambassador Jameson in Nederland.

Oedipus en Jameson 1

Rick Nelson van Oedipus, over de samenwerking met Jameson: ’’Dit is een ontzettend spannend experiment voor ons. We zijn heel benieuwd om te zien en vooral te proeven wat er gebeurt met ons bier als we het laten rijpen op Jameson whiskeyvaten. We zijn ook trots dat we nu als één van de eerste brouwerijen wereldwijd deze samenwerking kunnen oppakken. We kijken uit naar de eerste slok van dit speciale bier.’’

Geboren vanuit een onverwachte ontmoeting

Het idee achter het project is in Ierland geboren, toen de Master Distiller van Jameson en de Master Brewer van the Fransiscan Well Brewery elkaar tegen kwamen in een kroeg. Na een lange, gezellige avond besloten ze hun krachten te bundelen. Deze onverwachte ontmoeting leidde tot de nieuwe vriendschap tussen whiskey en bier.

Oedipus en Jameson 2

Jameson Caskmates

De samenwerking tussen Fransiscan Well Brewery en Jameson in Ierland bleef niet bij enkel een verrassend bier. De vaten die gebruikt werden voor het bier zijn geretourneerd aan de distilleerderij. Vervolgens heeft Jameson hierop een batch Jameson Irish Whiskey gerijpt met een prachtig resultaat; Jameson Caskmates is een typische Irish Whiskey met subtiele tonen van butterscotch, melkchocolade en koffie. Jameson Caskmates is in Nederland vanaf april 2016 in beperkte oplage beschikbaar.

Reacties

Eén reactie op “Oedipus brouwt bier gelagerd op whiskeyvaten van Jameson”

  1. […] de Amsterdamse craft beer brouwerij Oedipus en het wereldberoemde Jameson Irish Whiskey ‘Winnetou’, een hoppige, lichtzure Saison. Het nieuwe bier is vergist en gelagerd op houten vaten van […]