Ook in pretpark Europa-Park heeft bier een eigen plek

Geplaatst op

in de categorie

BiergartenOp zondag 1 mei viert Europa-Park het begin van de zomer met het planten van de meiboom. Traditiegetrouw krijgt deze boom een plaatsje in de Bayerische Biergarten van het park. Het evenement luidt daarmee ook het nieuwe Biergarten-seizoen in. Sinds kort heeft het park een tweede Biergarten in het Oostenrijkse themagebied.

In verschillende landen en culturen wordt afscheid genomen van de donkere winterperiode. Men viert de lente en gelooft dat rituelen zorgen voor vruchtbaarheid in de komende periode. Een van die tradities is het planten van een meiboom. In Duitslands grootste attractiepark staat dit evenement al jaren op de kalender. De traditie schrijft voor dat de boom louter met spierkracht zonder hulpmiddelen, behalve enkele stangen; de zogeheten Schwaiberln, rechtop gezet moet worden.

Erdinger en Kronen

Op 1 mei klaren sterke mannen uit het Beierse Holzkirchen deze klus. Ze plaatsen de boom in de Bayerische Biergarten. De boom draagt de blauw-witte kleur van hun deelstaat en in de top hangt een groene krans. Het evenement start rond 11.00 uur. Zoals altijd wordt het planten begeleid door een blaasorkestje en kan er in de Biergarten in de schaduw van kastanjebomen genoten worden het koele bier van de brouwerijen Erdinger en Kronen. Op de kaart staan ook typische gerechten zoals Riesen-Brezn, Schweinhaxen, Hendl, Spanferkel en echte Münchner Weisswürste. Parkbezoekers zijn van harte welkom om bij het plaatsen van de meiboom aanwezig te zijn. Vanaf 13.00 uur kunnen zij ook deelnemen aan een Beierse Driekamp.

Biergarten

Europa-Park heeft op 19 maart de poorten van het 41ste seizoen geopend, maar het fenomeen Biergarten bestaat in Duitsland al meer dan 200 jaar. Deze biertuinen vinden hun oorsprong in München en omgeving. Vroeger mocht er in Duitsland vanwege het gevaar voor brand alleen in de wintermaanden worden gebrouwen. Om het bier langer houdbaar te maken, bewaarde men de vaten in kelders. Deze gewelven werden bedekt met kiezelstenen om extra verkoeling te bieden. Ook plantte men er schaduwrijke kastanjebomen.

De tuinen die op deze manier ontstonden, werden door de brouwmeesters gebruikt om het bier en uiteindelijk ook de daarbij passende maaltijden te verkopen. Dat stuitte op hevig verzet van de lokale herbergiers, wat in 1812 tot een bijzondere Biergartenverordening leidde: wie zijn biertje buiten wilde drinken moest zelf zijn brood meenemen. Tegenwoordig mogen er gelukkig ook weer lekkernijen worden geserveerd. Ook in Europa-Park is de Biergarten een geliefde locatie om weer op adem te komen en te genieten van het goede uit de zuidelijke ‘Freistaat’.