Vlees gemarineerd in bier gezond

Geplaatst op

in de categorie

Misschien dat van het weekend de barbecue aangaat en daarom twee marinades met bier voor T-bonesteaks en spareribs. Tenslotte is aangetoond dat vlees gemarineerd in bier gezonder van de barbecue afkomt. Door het bier worden in het vlees bepaalde stoffen minder gevormd, waardoor het vlees na het grillen minder schadelijke stoffen bevat.

T-bonesteak
2 T-bonesteaks
Zout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels bruine suiker
2 teentjes knoflook, gehakt
1 fles donker bier
1 ui gesneden in ringen
1 eetlepel boter
1 bakje champignons, in partjes gesneden
2 eieren
3 theelepels olijfolie
Meng de bruine suiker, knoflook en donker bier in een kleine kom. Plaats de 2 steaks in een hersluitbare plastic zak en voeg de marinade toe. Plaats de zak in de koelkast minimaal 2 tot 4 uur. Hoe langer hoe beter. (Deze marinade maakt de vleesvezels zacht, wat resulteert in een overheerlijke malse steak.)

Zodra de steaks zijn gemarineerd haal je ze uit de koelkast en zet je deze 15 minuten opzij zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Verwijder de T-bonesteaks uit de plastic zak en dep ze grondig droog met keukenpapier. Smeer het gehele oppervlak in met olie. Strooi er wat zeezout en versgemalen zwarte peper overheen en leg de steaks op de barbecue. 5 minuten grillen aan beide kanten voor een medium resultaat. Eenmaal klaar leg je de steaks apart om gedurende 10 minuten te laten rusten (van het vuur af).

Neem in de tussentijd een koekenpan, doe er een klontje boter in en bak de uien en champignons goudbruin. Doe nu 3 theelepels olijfolie in de nog hete pan en bak de eieren aan 1 kant. Serveer dit samen met de champignons en uien over de malse T-bonesteak.

Spareribs
3 deciliter bier, oud bruin
1,2 deciliter stroop
1 gesnipperde ui
2 eetlepels mosterd
1 deciliter maïsolie
2 eetlepels chilipoeder
2 tenen geperste knoflook
Meng alle ingrediënten en marineer de spareribs 8 uur van tevoren. Grill de spareribs ongeveer 30 minuten op de barbecue en keer ze halverwege om. Bedruip de spareribs regelmatig met de marinade.

Bronnen:
Het Nieuwsblad
Lekker Tafelen
Mijn receptenboek