Presentatie “De Zwoele Stad”

Geplaatst op

in de categorie

Etiket De Vriendschap - De Zwoele StadIk was al in Amsterdam, de vrouw moest overwerken en ik had de tijd. Een prima gelegenheid dus om naar In de Wildeman te gaan waar de presentatie was van “De Zwoele Stad” van Brouwerij De Vriendschap. Sowieso was ik al nieuwsgierig geworden naar bierproeflokaal In de Wildeman na het artikel in het voorjaarsnummer van BIER!. Op deze avond presenteerde de brouwers ook nog eens hun nieuwe biertje. Kortom, tijd voor een bezoekje.

Ik wou nog een stukje door Amsterdam wandelen, maar de regen dwong mij om direct al richting In de Wildeman te gaan. Als je naar binnen stapt, loop je de sfeer meteen tegemoet. De lage bar (zonder barkrukken) met de zachtgroene kleuren sprong meteen in het oog. Ook valt op dat er geen muziek is. Je hoort het geluid van pratende en lachende mensen. In de Wildeman heeft twee ruimtes naast elkaar, een grote waar je binnenkomt en door meteen rechts te gaan kom je in een knusse ruimte.

080514 De Zwoele Stad 01Gemêleerd gezelschap

Daar nam ik plaats en om in de stemming te komen begon ik met de “Puike Pale Ale” van Brouwerij De Vriendschap. Een honingkleurig bier met een mooie schuimkraag. De smaak bitter en fris. Omdat het nog geen zes uur was, heb ik ook meteen de Hopblond geproefd. Wederom een bier met een mooie kleur en schuimkraag. Deze vond ik wat zoeter en matig bitter. In de ruimte zat verder een gemêleerd gezelschap. Aan een tafel zat een gezinnetje spelletjes te doen, een tafel verder was een stel aan het lezen en aan de grote tafel zat een groep mannen. Het kan daar allemaal en dat geeft de sfeer prima aan.

Aanstekelijke stroom

Zes uur zou de presentatie zijn, maar zoals vaak bij premières werd het iets later. Om tien over zes namen de brouwers Peter Harms en Aart van Bergen plaats achter de bar. Aart heette iedereen welkom en gaf al snel het woord aan Peter. Peter vertelde wat over het bier.

“De zwoelheid van de tarwe, dat geeft een redelijk zacht gevoel. Beetje een zoetje er van. Kruidige bitterheid van wat oudere Duitse hersbrucker hop.”

Op de etiketten van Hopblond en Puike Pale Ale staat van Plato:

Ik geloof dat ik een goede vriend verre zou verkiezen
boven al het goud van koning Darius.

Maar op het etiket van De Zwoele Stad staat een regel uit een gedicht van Maarten Bronts, een vriend van de brouwers. Hij heeft een zomergedicht geschreven en droeg deze voor tijdens de presentatie. Het was muisstil en zijn stem vertolkte het gedicht in de ruimte. De zon ging nog net niet schijnen….080514 De Zwoele Stad 05

“Onstuimig raast het voorjaar in de zomer,
en voert ons mee in zijn aanstekelijke stroom.” (Maarten Bronts)

Maarten kreeg van zijn vrienden de eerste fles overhandigd. Vervolgens werd het tijd om te proeven, de eerste ronde was van de brouwers. En op dat moment voelde ik me echt even een Hollander: kom hier met dat glas! Ik wil proeven! De gezelligheid, het zomerse gedicht, het enthousiasme van de brouwers: ik werd mee gesleurd in de aanstekelijke stroom.

Doordrinkbier

Het regende buiten tijdens de presentatie van het zomerbier, maar anderzijds gaf dat ook iets sfeervol. Binnen in het café, waar het droog en gezellig is, genietend van een nieuw 080514 De Zwoele Stad 11zomerbiertje! Een fris biertje, wat lekker weg drinkt. “De andere bieren zijn wat hoppiger en dit is doordrinkbier” zoals de brouwers zelf zeiden. Het merendeel van de gasten was niet gekomen voor de presentatie. Engelstaligen waren ook aanwezig en vroegen wat er gaande was. Zonder problemen en vol overgave vertelde Peter en Aart over hun nieuwe ‘kindje’. De Engelstaligen reageerde enthousiast met “wouw”!

Tot slot verscheen De Zwoele Stad met het krijtbordje tussen de lijst met welke bieren er op tap verkrijgbaar zijn. Een mooi moment. Het is officieel: De Zwoele Stad is er. De zomer kan beginnen.

Foto’s

[slideshow_deploy id=’1311′]

Brouwerij De Vriendschap – Amsterdam-Noord

Twee goede vrienden uit Amsterdam-Noord brouwen op kleine schaal
en op ambachtelijke wijze hun eigen bier.

Over Brouwerij de Vriendschap

In 2011 begonnen Peter Harms (1981) en Aart van Bergen (1980) thuis met het brouwen van bieren en met succes. Na een aantal proefbrouwsels konden ze terecht bij de Sallandse Landbierbrouwerij in Raalte om duizend liter van hun Hopblond recept te brouwen. In slechts twaalf dagen was dat bier al uitverkocht! Momenteel zijn ze bezig met het verbouwen en het inrichten van een eigen brouwerij op het voormalig sportpark De Melkweg (Amsterdam-Noord). Ze hopen medio juli 2014 open te gaan.

De bieren van Brouwerij De Vriendschap

Brouwerij de Vriendschap 3 flesjes

 • Hopblond (6,2%)
  Kruising tussen Amerikaanse IPA en Belgische blond; frisbitter met het mooie aroma van drie verschillende hoppen.
 • Puike Pale Ale (6,0%)
  Amberkleurig bier waarin de caramel body balanceert met de hopbitter. Kilo’s peperdure Amerikaanse hop zorgen voor een bijzonder en complex aroma.
 • Winterbier 2013-2014 (7,8%, niet meer leverbaar)
  Volmout donker bier gemaakt met speciale Engelse mouten en de Noord Franse saison gist; een samenspel van toffee en kruidige aroma’s.
 • De Zwoele Stad (5,0%, vanaf mei 2014)
  Een heerlijk fris tarwebier voor de zomer. Fluwelen mondgevoel van de tarwe met een delicate kruidigheid van de hersbrucker aromahop.


Artikel in Folia Magazine #28

Folia Magazine artikel Vriendschap

Bronnen