La Cabra Azul

Geplaatst op

in de categorie

La Cabra AzulNederlandse bierbrouwster die met haar amandelbloesem- en mango-bieren furore maakt in Spanje, verovert nu ook de Nederlandse markt! Nieuw in Nederland – o.a. tijdens het Biermatinée van de Société des Bières Spéciales in Oisterwijk op 3 juli.

Liz Luyben begon tijdens haar studie in Amsterdam met brouwen. In de badkuip van haar studentenkamer. “Die eerste batch moet achteraf vreselijk geweest zijn, maar lekker dat mijn vrienden het vonden! Water, hop en gaan. Ik vond het net toveren.” Inmiddels is haar brouwerij La Cabra Azul (De Blauwe Geit) een begrip in Spanje en is het tijd om de rest van de wereld te veroveren: “Vooruit met de geit!”

Brouwen

Bierliefhebber Luyben verruilde tien jaar geleden hartje Amsterdam voor de Montes de Málaga, een bergachtige natuurstreek in Zuid-Spanje. “Qua bier was daar bitter weinig te beleven. Ik was gewend aan prachtige biercafé’s zoals De Wildeman, De Zatte en Het Arendsnest en opeens zat ik daar met alleen maar Cruzcampo, oftewel Spaans fabrieksbier. Dus toen ben ik maar weer zelf aan het brouwen gegaan.” Haar bieren vonden gretig aftrek, eerst vooral bij de expats, maar al snel kwamen ook bars door heel Spanje aankloppen. En uiteraard elk café in de buurt: “Bij mij in de bergen zijn ze supertrots op HUN bier. Vooral omdat ik lokale ingrediënten zoals amandelbloesem en mango gebruik.”

La Cabra Azul

Boek

Luyben schreef ook een boek over de ontluikende Andalusische beer scene, The Beer Lover’s Guide to Andalusia, vol interviews met jonge Spaanse bierbrouwers, achtergrond en handige tips voor de reiziger om zijn weg te vinden in het Spaanse craftbierlandschap: “Er gebeurt hier zoveel, juist omdat de Spanjaarden van oudsher niet zo’n biercultuur hebben. Dan houdt ook niets je tegen om iets geinigs te proberen, bij voorbeeld om bierchocolaatjes te maken of -jam of bietenbier. Of mijn eigen Dulcinea, een amandelbloesembier. In Spanje is ambachtelijk bier nog heel nieuw, dat maakt het zo leuk!”

Succes

Na haar succes in Spanje en op internationale bierfestivals is het nu tijd om de Nederlandse markt te veroveren, te beginnen met het Biermatinée van de Société des Bières Spéciales in Oisterwijk op 3 juli. Haar bieren worden al verkocht bij Slijterij Van Pernis in Arnhem en KHL in Amsterdam.

Informatie over de bieren van La Cabra Azul

  • Verdiales IPA: Amerikaanse IPA, bloemig, grapefruit. Vernoemd naar de woeste lokale dans, de Verdiales.
  • Dulcinea Dark Ale: Engelse dark ale, maltig met subtiele engelse hopsoorten, East Kent Golding, Nugget, gedryhopt met amandelbloesem. Opgedragen aan Don Quichote’s Ideale Vrouw.
  • Chocky Chocky Goat Oat: Chocolate Oatmeal Stout, gebrouwen met hop uit Spanje, eco cacoa en havervlokken. Vol, romig, met een vleugje chocolade en koffie.
  • Mangoat: Mango Hefeweizen, een lekker fris tarwe biertje met Duitse hopsoorten zoals Tettnanger en mango uit de Montes de Málaga. Een zweem van banaan en kruidnagel met een klein zuurtje van de mango. Heerlijk fris voor warme zomeravonden.

Reacties

Eén reactie op “La Cabra Azul”

  1. La Cabra Azul avatar

    Heee wat leuk, ik zie dit nu pas, bedankt voor het plaatsen! Oisterwijk was geweldig! Liz Luyben, La Cabra Azul