Nederlands Bierproeffestival

Geplaatst op

in de categorie

170514 Nederlands Bierproeffestival 01Het zonnetje schijnt mooi op de Grote Kerk in Den Haag. De deuren van de kerk gaan stipt 13:00 uur open en de oranje-gele loper wordt uitgerold. De zaterdagmiddagsessie van het Nederlands Bierproeffestival is begonnen. De hele middag Nederlandse bieren proeven en verhalen aanhoren van brouwers.

Het weer in Nederland is onvoorspelbaar en uitgerekend deze dag was het uitermate zonnig en warm. Jammer dus dat je in de kerk weinig meekreeg van het mooie weer. De 37 aanwezige brouwerijen maakten alles goed. Evenals de prachtige setting van het evenement. Bij binnenkomst kreeg je het proefglas en vier muntjes. De entree was aan de deur € 13,50 en via internet € 12,50. De consumptiemunten kostten per stuk € 1,- en er werden twee schenkmaten gehanteerd: voor een half glas 1 muntje en voor een heel glas 2 muntjes.

NIBEM

Een stand van het Nederlands instituut voor brouwgerst, mout en bier (NIBEM) stond bij de ingang met voorlichting over het duurzaam maken van de bierketen van graan tot kraan. Ook hing er algemene informatie over het proces van brouwgerst tot mout. Ik keek er snel naar, maar interessanter vond ik de kerk en de aanwezigheid van alle brouwerijen. De verschillende stands waren niet rechttoe, rechtaan ingericht, maar verdeeld over de kerk. Daarnaast had de ene brouwerij veel werk van de stand gemaakt, de andere had alleen een tap. Die verscheidenheid kleedde de kerk mooi aan.

Zitgelegenheid

We waren in Den Haag en begonnen dus met een Haags biertje: de Kompaan 070. Deze jongens hadden er zin in, want ik begon nog maar net het bord te lezen of ze lichtten meteen alle bieren toe. De Kompaan 070 is een bitter en hoppig biertje, fris om mee te beginnen.

170514 Nederlands Bierproeffestival 20Er waren verschillende statafels en picknicktafels waar je kon zitten. Als je wilde, kon je ook met je biertje buiten op het terras genieten van het lekkere weer. Zoals bij veel evenementen verzorgde een cateringbedrijf de broodjes en bitterballen. De kaasliefhebber kwam ook aan zijn trekken. In de hoek van de kerk was een kraam met een breed assortiment aan kazen.

Reuzenverhalen

170514-Nederlands-Bierproeffestival-12reuzenbieren Bij Reuzenbieren werd je meteen aangesproken. Als je stond te kijken, kwam een ‘reus’ op je aflopen en begon spontaan te vertellen. Ik maakte een opmerking over de geschenkkisten en het verhaal daarachter werd meteen uit de doeken gedaan. Als probeersel hadden ze deze geschenkkisten getimmerd, maar dit sloeg zo aan dat ze een dag met zijn allen hebben getimmerd om er tientallen te maken. Dit maakt bier-evenementen ook zo leuk. Het bier smaakt goed en het verhaal erachter maakt het nog mooier.

Het oosten dichtbij

170514 Nederlands Bierproeffestival 16Rond kwart voor drie begon op het horecaplein een demo Indische maaltijden en Nederlandse bieren gepresenteerd door Henri Reuchlin en Indisch kok Chyco Brouwer. Op elke tafel op het horecaplein stonden drie flessen Gulpener Korenwolf, drie keer Budels Kolos en een 75cl-fles Jopen Koyt. Er zouden drie gerechten rondgaan en per gerecht pastte een van de drie bieren er prima bij. De insteek was me nog niet helemaal duidelijk. Maar er werd rondgegaan met bakjes Indisch eten die je voor twee muntjes kon kopen en kroepoek kreeg je er ook bij. Het bleek dus dat de drie gerechten in het bakje zaten en hier kwam ik achter nadat de helft al op was… Iets meer duidelijkheid zou de volgende keer prettig zijn. Maar door Chyco’s enthousiasme kon ik hem niets kwalijk nemen.

Het was al met al een heerlijke middag waar ik weer nieuwe bieren en smaken heb ontdekt. De locatie en de entourage maakten het helemaal compleet. Op naar andere evenementen in de Week van het Nederlandse bier, waaronder de open brouwerijdagen. Bierliefhebbers hoeven zich niet te vervelen deze week…!

Reacties

3 reacties op “Nederlands Bierproeffestival”

  1. […] Lees hier het verslag van het Nederlands Bierproeffestival. Het betreffen de foto’s van de zaterdagmiddagsessie. […]

  2. […] ook in Den Haag geeft de kerk een prachtige setting aan het festival. Een mooie omgeving, lekkere bieren en een […]

  3. […] Verslag van het Nederlands Bierproeffestival 2014 – Foto’s Nederlands Bierproeffestival – Open brouwerijdagen: Op zoek naar de […]