Noord-Hollands Bierfestival

080614 Noord-Hollands Bierfestival 11Zondag 8 juni werd het achtste Noord-Hollands Bierfestival gehouden, dit jaar voor het eerst in de Grote Kerk in Alkmaar. De locatie was een wereld van verschil met vorig jaar. Toen was het in wijkcentrum ‘Mare Nostrum’ in Alkmaar-Noord. Ditmaal werd het ook in juni gehouden en niet in de koude wintermaand februari. Kortom, de ingrediënten voor het festival werden aangepast en dit kwam aan alles ten goede.

Het starterspakket was twintig euro. Daarin zat de entree, een proefglas, zeven muntjes en het festivalboekje. Het festivalboekje klopte niet volledig en ik kreeg ook het idee dat niet alles was afgestemd met de brouwer(s). Wispe is vijf jaar actief en dit was tot positieve verrassing van de brouwers vermeld in het festivalboekje. Bij Wispe stond daarnaast in het boekje de ‘Wispe Blond’ op tap, maar deze was niet verkrijgbaar. Evenals bij een andere brouwerij was het bier niet aanwezig terwijl dit wel in het boekje was vermeld.

080614 Noord-Hollands Bierfestival 10Niet te druk

Zoals ook in Den Haag geeft de kerk een prachtige setting aan het festival. Een mooie omgeving, lekkere bieren en een gezellig publiek. Ik stop met schrijven dat het publiek gemêleerd is, want dat is het steeds en dat maakt het ook zo leuk. De kerk was niet compleet volgelopen, maar er was een gezellige drukte ondanks het warme weer buiten. Bierliefhebbers kwamen toch naar de kerk om een verscheidenheid aan bieren te proeven.

Kleine brouwerijen

080614 Noord-Hollands Bierfestival 07Vooral de kleinere en startende brouwerijen gaven acte de présence. De enige voorwaarde om aanwezig te zijn als brouwer, was dat het bier uit Noord-Holland moest komen. Vanzelfsprekend waren de bekende Noord-Hollandse namen ook aanwezig als de Texelse Bierbrouwerij en Jopen Bier. De (jonge) brouwers praten vol passie en heel openhartig. Op elke vraag kreeg je een enthousiast (en uitgebreid) antwoord. Ik hoorde bijvoorbeeld de vraag waarom ze plastic fusten gebruikten voorbij komen. Dit heeft met de kosten te maken gaven ze aan, ze zijn namelijk een stuk voordeliger. Ook werd spontaan verteld over nieuwe smaken en/of logo’s (Brouwerij Heyloo).

Aankleding

080614 Noord-Hollands Bierfestival 08Overigens kon je wel merken dat het voor het eerst op deze locatie was. De aankleding was minimaal. Een enkele brouwer had er werk van gemaakt. De anderen stonden met hun tap op een klaptafel en klaar. Maar goed, dat kan de komende jaren groeien.

Al met al weer een gezellig festival op een mooie locatie met lekkere en verrassende bieren. Hopelijk wordt het volgend jaar weer in de Grote Kerk en in de maand juni georganiseerd. Dat komt het festival ten goede.

Foto’s

[slideshow_deploy id=’1636’]

 

1 thought on “Noord-Hollands Bierfestival

  1. Pingback: Vriendenbock 2015 - Bier-evenementenBier-evenementen

Reacties zijn gesloten.