Op zoek naar de brouwerijen

Geplaatst op

in de categorie

De VriendschapHet zit er op. De derde “Week van het Nederlandse Bier” is voorbij. Maar wat was het afgelopen weekend een mooie afsluiter met de Open Brouwerijdagen. Grote en kleine brouwerijen: van het weekend kon je er tientallen bezoeken. En zo heb ik er ook drie ge- en bezocht. Drie totaal verschillende brouwerijen, maar wel met één gezamenlijke passie: bier. In dit verslag de zoektocht naar Vriendenbier en het laatste wonder van Adelbert: “Sancti Adalberti”. Het bezoek aan de Bierderie in Wormerveer volgt in een ander blogbericht.

Vriendenbrouwers

IMG_5157De zoektocht begon deze zonnige zaterdagmiddag in Heiloo naar Vriendenbier. De brouwerij is gevestigd op het Landgoed Willibrordus. Dit landgoed is gemakkelijk te vinden gezien het imposante landhuis wat bij de entree staat. Op de website staat dat de brouwerij is gevestigd in de oude keuken van GGZ-NHN. Alleen op het terrein staan vele gebouwen, dus het was even zoeken naar de brouwerij. Er stonden ook geen wegwijzers met “Vriendenbier”. Na een stukje fietsen op het verlaten terrein kwamen we op het juiste adres en zagen we een bord Vriendenbier.

We liepen naar binnen en gingen op de stemmen af. We stapten binnen in een kleine ruimte en de gesprekken vielen meteen stil. Van de gezichten viel af te lezen: “Wie zijn dat?” Aan publiciteit voor de open dag is weinig aandacht besteed. Het moest niet te groot. Ze gaven aan bang te zijn dat ze dan meteen door de biervoorraad heen waren. Gelukkig kregen we nog wel de Meibock te proeven… Gaaf om te zien dat twee jeugdvrienden samen brouwen en beiden hebben ze er zichtbaar veel plezier in.

Weinig ruimte nodig

Bij een brouwerij wordt misschien gedacht aan IMG_5162een ruim pand, grote ketels en kratten en fusten met bier. Vriendenbier is zoals al gezegd gevestigd in een oude keuken en dat was alleen nog aan de tegeltjes te zien. Bij binnenkomst staat links in de hoek een grote koelcel waar de bieren staan. Verder staan langs de linkermuur de brouwketels. Tegen de achterwand staat een keukenblad en daarboven hangen een paar planken. Op de bovenste plank staan alle brouwsels van Vriendenbier. Rechtsachter in de hoek staat een andere ketel.

En voor de gelegenheid was in het midden een bartafel neergezet. Een prima ruimte en bijna alles binnen handbereik om bieren te brouwen. Want voor de pallets met lege flesjes is geen plaats. Zodoende worden deze nog thuis opgeslagen. Na gezellig gepraat te hebben met de brouwers en de andere drie bezoekers vervolgden we onze tocht.

Abdij van Egmond

IMG_5177Vanuit Heiloo ben je op de fiets na twee keer trappen in Egmond-Binnen en daar is de Abdij van Egmond. En bij de abdij waren de brouwers van Sancti Adalberti. Dit abdijbier wordt in licentie met de abdij van Egmond ambachtelijk gebrouwen. Vooralsnog laten ze het brouwen in België. Brouwerij Egmond had een proeverij georganiseerd. In de boomgaard kon je genieten van het originele proefplankje met de vijf heerlijke speciaalbieren van Sancti Adalberti. Verder waren bij de abdij verschillende activiteiten; van een groen- en culinaire markt tot een ambachtenmarkt.

Treinen met heilig water

Door gesprekken aan te gaan met de brouwers leer je het bier kennen. Peter Lassooy is de drijvende kracht achter de heerlijke bieren van Sancti Adalberti. Een abdij hoort een eigen bier te hebben was zijn gedachte. Hij maakte een afspraak met de abt om zijn iIMG_5176dee voor te stellen en de abt kon zich prima vinden in dit idee. Niet zo gek als je bedenkt dat de abt de zoon is van een bierbrouwer! De monniken brouwen niet zelf, maar laten dit doen in licentie.

Peter is een gepassioneerd verteller. Een paar keer onderbrak hij zijn verhaal om te helpen bij de stand, maar steeds kwam hij terug om zijn verhaal af te maken. In 2009 werd de eerste Sancti Adalberti gebrouwen door Brouwerij De Prael in Amsterdam. Peter ging al reizend in de trein met een kruik gevuld met het heilige water van de bron van de Adelbertusakker. Dit werd toegevoegd aan het brouwsel evenals lindebloesem wat namelijk groeit op de abdij. En dat was het begin van een nieuw abdijbier.

IMG_5174Uitbreiding van het laatste wonder

Inmiddels is het een gewaardeerd bier in de regio en daarbuiten. Peter regelt de zaken ook niet meer alleen. Zijn team bestaat inmiddels uit een vijftal (?) mannen. En enthousiast zetten ze samen een lekker bier met een mooi verhaal neer. Inmiddels zijn er plannen om een proeflokaal op te zetten binnen de abdij, wat natuurlijk een geweldige aanvulling is. Ook bekijken ze de mogelijkheden voor een eigen brouwinstallatie binnen de abdij of in een loods in de buurt. We zullen dus blijven horen van het laatste wonder van Adelbert.

Foto’s

[slideshow_deploy id=’1552′]

 

Reacties

Eén reactie op “Op zoek naar de brouwerijen”

  1. […] liepen de loods binnen en net als bij Vriendenbier speelde hier hetzelfde tafereel zich af: het werd meteen stil. “Huh? Wie zijn dat?” zag je de […]