Vierde Utrechtse Bierbrouwers Festival

Geplaatst op

in de categorie

100514 Utrechtse Bierbrouwers Festival 14Afgelopen zaterdag was het vierde Utrechtse Bierbrouwers Festival. Ondanks dat het bijna de hele dag regende kwamen er ongeveer 1.500 bezoekers op af. De diversiteit aan bezoekers was groot, zoals bij veel bierevenementen. En dat maakt het ook zo leuk. Van groepjes jonge vrienden tot en met de ‘oude garde’. Het festival vond plaats op het sfeervolle molenerf van zaagmolen De Ster in Lombok.

100514 Utrechtse Bierbrouwers Festival 16Vanuit de richting Centraal Station kwamen we aanfietsen en op de Leidseweg zag je de molen al draaien. Het blijft leuk om dit typisch Nederlandse tafereel te aanschouwen. De tenten waren al zichtbaar evenals dat er genoeg bezoekers waren. We kwamen het einde van de middag aan op een moment dat het even droog was, want regen viel er genoeg deze dag. Maar de regen verpestte de sfeer in ieder geval niet.

15cl proefglazen

Als eerste gingen we natuurlijk het starterspakket halen met daarin het PINT-proefglas, vijf muntjes en het festivalboekje. En snel naar het eerste biertje (dit werd Traiectum van De Leckere, een fris biertje). Wat me opviel was het prettige PINT-proefglas met een inhoud van 15cl. Dit geeft je de kans om meer (verscheidene) biertjes te proeven en mocht een bier je niet smaken, dan zit je er niet al te lang tegen aan te hikken…

Vijftien brouwerijen

Op het terrein stonden een aantal tenten. De organisatie had het noodweerscenario uit de kast gehaald en dit was maar goed ook. Droge momenten waren deze dag schaars. De grootste tent stond op het gras waar ook het ‘brouwersplein’ was. Hier stonden de vijftien aanwezige brouwerijen met hun bieren. Daarnaast waren er wat kleinere tenten en droog zat men eveneens in de schuur van de molen. Ook stonden (diehard) biergenieters onder een paraplu.

In de hoek van de tent stond het podium waar gedurende de middag livemuziek ten gehore werd gebracht. De livemuziek was voorin goed te horen, maar achterin wat matig. Ook werd het woord genomen door iemand van de organisatie, maar de geluidsinstallatie stond dermate zacht dat schreeuwen effectiever was…

Bierbeleving

Onder de wieken van de molen werden bieren bestudeerd, werd er aan geroken, geproefd en beoordeeld. Mooi is het verschil te zien hoe eenieder het bier beleeft. De een kijkt in het boekje en kiest op basis van de omschrijving iets uit, de andere loopt (willekeurig) naar een brouwerij en bestelt een bier. Vervolgens zet de een het glas direct aan de lip, terwijl de ander kijkt, ruikt en proeft. En niemand kijkt raar naar elkaar.

Niet eens van Dobben…

100514 Utrechtse Bierbrouwers Festival 11De molen was tijdens het festival open en kon bezocht worden. In de molen konden onder andere biologische bitterballen besteld worden en deze waren een regelrecht succes. De kok had dit niet aan zien komen. “Ik ga maar weer nieuwe maken, de eerste lading is al op!” We hebben ze getest en snapte de gretige afname: smullen! Ook andere hapjes waren verkrijgbaar in de molen. Buiten kon je ook terecht voor bijvoorbeeld een broodje beenham of een loempia.

Meest gewaardeerde bier

Traditioneel wordt op dit festival ook het ‘meest gewaardeerde bier’ van Utrecht gekozen. Dit jaar was dat “Dark Hops” van brouwerij de Eem (zie ook het nieuwsbericht).

Dark Roast en Imperial Saison

Voor mij persoonlijk vielen twee bieren op. Dat was de ‘Dark Roast’ van brouwerij vandeStreek. Een stevig bier met een koffie/chocola smaak. Een heerlijk bier voor na de maaltijd om even uit te buiken. De ander was de “Imperial Saison” van Maximus. Een verfrissende, hoppige smaak. Deze bracht de zon in de tent.

Foto’s
[slideshow_deploy id=’1390′]

Reacties

Eén reactie op “Vierde Utrechtse Bierbrouwers Festival”

  1. […] Reportage Vierde Utrechtse Bierbrouwers Festival […]